Véglegesítették a Wear OS 4-et, az eredeti Pixel Watch még az idén megkapja

A napokban jelentették be a Google Pixel Watch 2 okosórát, amely már gyárilag Wear OS 4 operációs rendszert futtat. Ez az operációs rendszer működik a Samsung Galaxy Watch 6 sorozaton is, habár az egy jócskán átdolgozott verzió. Mindenesetre az órás rendszer immáron stabil, és elsőként az eredeti Pixel Watch kapja majd meg, még az idén.

Amíg az első Google okosóra meg nem kapja az új rendszert egy frissítés formájában, addig a fejlesztők a Galaxy Watch készülékeken tesztelhetik alkalmazásaikat. Mindenképpen pillantást kell vetniük majd a Watch Face Formatra, amit a Google és a Samsung közösen készített, és lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy XML formátumban határozzák meg az óralapok megjelenését és működését.

Futtatható kód helyett maga az operációs rendszer fog gondoskodni az adott számlap rendereléséről. Ez azért lesz jó a fejlesztőknek, mert nem kell külön figyelmet fordítaniuk a kód optimalizálására, és az akkumulátoros üzemidő miatt sem kell aggódniuk.

A Wear OS 4 a Jetpack Tiles könyvtár 1.2-es verziójával is megörvendeztet bennünket, amely új animációs funkciókat és adatkapcsolatokat foglal magában. Egyszerű módja ez annak, hogy az alkalmazásokban naprakész adatokat jelenítsenek meg, példának okáért az aznap megtett lépések száma folyamatosan és automatikusan frissülhet.

Átköltözni egy új készülékre a felhőalapú biztonsági mentés és visszaállítás segítségével rendkívül könnyű lesz. Például ha valaki egy Pixel Watch-ról egy Pixel Watch 2-re vált, kiválaszthatja, hogy mely alkalmazásokat és fájlokat szeretné átvinni. Amennyiben óra helyett az okostelefont cseréljük, mostantól gyári visszaállítás nélkül is hozzáköthetjük a viselhető eszközt.

A Wear OS 4 alapjául Android 13 szolgál, míg a Wear OS 3.5 alatt Android 11 dolgozott. A két rendszer között akadnak jelentős változások, például megszűnt a 32 bites támogatás, így a fejlesztőknek érdemes meggyőződni arról, hogy az általuk készített alkalmazás jól működik az új operációs rendszeren. Ezt megtehetik egy Wear OS 4 emulátorral, egy Pixel Watch 2 készüléket használva, illetve más, az új rendszerrel kompatibilis okosórával.

Forrás: GSMArena