Így változtak az alvási szokásaink a pandémia alatt a Samsung Health szerint

Az egészséges élet egyik alapköve a minőségi táplálék és a testmozgás mellett a pihentető alvás. A Samsung nemrégiben publikált egy tanulmányt, amely a koronavírus-járvány ideje alatt gyűjtött egészségügyi adatokon alapul, és kiderül belőle, hogy a pandémia milyen módon változtatta meg az alvási szokásainkat.

A dél-koreai vállalat tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy bár az embereknek több ideje maradt arra, hogy kialudjék magukat, az alvás minősége, annak hatékonysága sajnos csökkent. A Samsung két tényezőt vizsgált, az egyik az alvás hossza volt, a másik pedig annak hatékonysága. Időtartam alatt a gyártó azt az időt értette, amelyet az emberek az ágyban töltöttek, miközben aludni próbáltak, a hatékonyságot pedig aszerint vizsgálta, hogy ebből az időből százalékos arányban mennyi volt a tényleges pihenéssel töltött idő.

A világjárvány ideje alatt szinte minden országban hosszabb alvásidőt mutatott ki a Samsung Health app – amelynek adataira a tanulmány épül -, de a pihenés hatékonysága összességében csökkent. Magyarra lefordítva, az emberek többet forgolódtak és kevesebbet aludtak. Eltérések vannak nemek tekintetében is.

Mind a férfiak, mind a nők több időt töltöttek az ágyban a világjárvány alatt, de a férfiaknál nagyobb mértékben csökkent az alvás hatékonysága, mint a hölgyeknél. A nagyobb életkor nagyobb csökkenést jelent az alvás minőségében, ugyanakkor érdekes módon a 20 és 39 év közötti embereknél nőtt az alvás hatékonysága.

A Samsung a Health alkalmazás segítségével 16 országban vizsgálta az alvási szokásokat a koronavírus tombolása alatt. A megfigyelt régiók közé tartozik Franciaország, Dél-Korea, az USA, Németország, Argentína, Indonézia, Vietnam és Mexikó is, vagyis egymástól akár jócskán eltérő gazdasági fejlettségű és más módokon különböző helyeken is folytattak méréseket, összehasonlításokat.

Franciaországban mérték a leghosszabb alvási időt, Dél-Koreában regisztrálták az egyik legnagyobb növekedést az alvás időtartamában és hatékonyságában, míg az USA-ban mérték a legnagyobb csökkenést a pihenéssel töltött időben és annak effektivitásában is. A pandémia előtt Németországban volt a legmagasabb az alváshatékonysági pontszám a globális mezőnyben, és náluk mérték a legcsekélyebb visszaesést is. Argentínában volt a legmagasabb az alváshatékonyság a koronavírus megjelenésekor, míg az Indonéziában nőtt a legnagyobb mértékben a COVID-19 alatt.

A tanulmány végén a Samsung ad néhány tippet arra, hogy miként lehet javítani az alvásminőséget az általuk gyártott Galaxy Watch órák segítségével. Érdemes követni ezekkel a kütyükkel az alvási szokásainkat, segítségünkre lehet a véroxigénszint-mérés, a horkolás-érzékelés, és használjuk bátran az úgynevezett „alvás tanácsadás” funkciót, amelynek segítségével egészségesebb és ideálisabb körülmények alakíthatók ki a pihenéshez.

Forrás: Sammobile