Hivatalos az Apple Watch Ultra, a Watch Series 8 és az új Watch SE

Az Apple végre bemutatta vadonatúj okosóráit, vagyis hivatalos az Apple Watch Ultra, a Watch Series 8, illetve új kiadást kapott a megfizethető(bb) SE modell is.

Apple Watch Ultra

A készülék a pletykákban Apple Watch Próként szerepelt, de úgy látszik az összes bennfentes tévedett a névvel kapcsolatban. Abban viszont nem, hogy a készülék méretes, 49 mm-es tokot kapott, amelyre a gyártója szerint az eddigi legnagyobb és legfényesebb kijelző került, amit valaha Apple Watch-on láthattunk. A burkolat titánból készült, a megjelenítő pedig szinte teljesen a fedlap széléig elér.

A kijelző zafírkristály bevonat alatt található, az Apple szerint a maximális fényerő elérheti az akár 2000 nitet is, ami valóban meggyőző adat. Az almás vállalat kifejezetten ehhez a nagyobb kijelzőhöz fejlesztett egy új, Wayfinder nevű óralapot, amelyen sokkal több információ jelenhet meg, illetve testreszabható azokhoz a környezetekhez, ahol éppen az óra tulajdonosa kalandozik.

Az okosóra bal oldalára került egy extra hangszóró, amely vészhelyzetekben képes 86 decibeles szirénaként működni, illetve egy új, kontrasztos, narancssárga színű akciógomb is. Hogy a gomb segítségével mit csinálunk, az teljesen a felhasználón áll, mivel az testreszabható, a segítségével azonnal elérhető az edzés, az iránytű vagy a visszaút funkció. Utóbbit valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, a segítségével bármilyen kiindulópontra vissza lehet találni.

A szokásos home gomb és a digitális korona a jobb oldalra került. Utóbbi ezúttal nagyobb átmérőjű és durvább barázdákkal bír. Az Apple Watch Ultra összesen három mikrofonnal lett felszerelve, ezek az almás cég szerint jó szolgálatot fognak tenni, amikor kicsit szelesebbre fordul az idő.

Mivel a készülék nagyobb, mint testvérei, sokkal jobb üzemidőt kínálhat, mint azok. Az okosóra egyetlen feltöltéssel képes akár 36 órán keresztül üzemelni, egyetlen feltöltéssel, always on display funkcióval, de az ultraenergiatakarékos üzemmód bekapcsolásával akár 60 órán át is működhet. Ez a funkció majd valamikor később érkezik a készülékre.

Az Apple órája pokoli jól bírja az elemek kihívásait. Tökéletesen üzemel -20 és +55 Celsius fok között, megfelel a MIL-STD-810H katonai besorolásnak, vagyis nem tehet benne kárt magas páratartalom, az alacsony nyomás, a fagyás, és a fizikai sokk legtöbb formája sem. Az óra tökéletesen alkalmas a vízi sportok űzéséhez, illetve a búvárkodás mellé is, mivel megkapta a tipikus merülő felszerelések WR100 és EN 13319 besorolását. Van egy beépített mélységmérő, amely a Depth alkalmazással együtt mutatja az időt, a mélységet, a víz hőmérsékletét, a víz alatt töltött időt plusz az elért maximális mélységet.

Az Apple Watch Ultra három különböző szíjjal lesz kapható ezek a Trail Loop, Alpine Loop és Ocean Band fantázianevekre hallgatnak. Minden okosóra beépített GPS navigációval és mobil kapcsolattal rendelkezik, vagyis ilyen szempontból nincsenek eltérő variánsok. Ezzel a rendkívül széleskörű felszereltséggel együtt sem kerül többe a készülék 799 dollárnál, ami már csak azért is jó hír, mert 1100 dolláros árakat is pletykáltak korábban a bennfentesek. A készülék nálunk Magyarországon 419 990 forintos áron lesz kapható.

Apple Watch Series 8

Nyilván nem mindenkinek való a fent ismertetett Ultra variáns, a legtöbben valószínűleg a Watch Series 8 órákra teszik majd le a voksukat. Az új készülék fizikailag szinte teljesen megegyezik a korábbi generációval, ám a burkolat alatt már a vadonatúj S8 processzor végzi a számításokat. A legfontosabb új funkciók közé tartozik a hőmérséklet-érzékelő, a gyártó szerint remélhetőleg sosem használt ütközés-érzékelés, amelyet fejlett szenzorok tömkelege tesz lehetővé, illetve ott van az üzemidőt durván megtoldó ultra energiatakarékos üzemmód is.

A testhőmérséklet-érzékelő 5 másodpercenként tapogatja le a bőr hőmérsékletét, erre a célra nem egy, hanem két szenzort használ, az egyik közvetlenül a bőrön érzékel, a másik pedig a kijelző alatt található. A gyártó állítása szerint ez a rendszer képes érzékelni az akár 0,1 Celsius fokos változásokat is, segít az ovuláció előrejelzésében, valamint képes nyomon követni a menstruációs ciklus eltéréseit, jelezni az esetleges rendellenességeket.

A már említett ütközés-érzékelés működése egy háromtengelyes giroszkópos szenzornak, valamint egy High G-Force gyorsulásérzékelőnek köszönhetően válik lehetségessé, utóbbi képes az akár 256 g-s erősséget is érzékelni. Az új szenzor 4x gyorsabban méri a mozgást, mint a korábbi gyorsulásmérő, és képes lesz különbséget tenni a frontális, az oldalirányú, a hátulról érkező ütközések között, de érzékeli az esetleges borulásokat is. Az ütközés észlelését követően a Watch Series 8 okosóra automatikusan értesíti a segélyszolgálatokat, illetve a felhasználó által megadott vészhelyzeti kapcsolattartókat is.

Az Apple Watch Series 8 18 órás üzemidőre képes, bekapcsolt always on display, automatikus tevékenységkövetés, esésérzékelés funkciók mellett, de ha hajlandóak vagyunk némi kompromisszumot kötni, lemondani néhány opcióról, akkor az alacsony energiafogyasztású mód lehetővé teszi, hogy a működési idő 36 órára nőjön.

Az okosóra négyféle színben lesz kapható ezek a Lunar, Astronomy, Metropolitan és Modular fantázianeveket viselik, mindegyik készülék burkolata 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból és rozsdamentes acélból készült, attól függően ugye, hogy melyik változatot választjuk. A mobilhálózati kapcsolatokat nem támogató, GPS-only modell ára 399 dollár egy százassal kell többet fizetni a GPS + Cellular kiadásért. Az okosóra forgalmazása szeptember 16-án startol, a magyarországi ár 209 990 forintról indul.

Apple Watch SE

Habár az Apple Watch SE esetében le kell mondani a testhőmérsékletet mérő szenzorról, a készülék burkolata alatt ugyanaz az S8 teljesít szolgálatot, mint a másik két drágább modell belsejében. Ráadásul ez a modell is támogatja az új ütközésérzékelést, amelyet a gyártó reményei szerint sosem kell majd használnunk.

Az okosóra külső borítása 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült, a hátlap pedig új, átdolgozott műanyagból. Az okosóra 249 dolláros áron kerül forgalomba, ezért az összegért egy GPS-only variánst tehetünk a csuklónkra, a GPS + Cellular modell pedig 299 dollárért lesz kapható. A készülék magyar ára egyelőre nem ismert.

Forrás: GSMArena