Érkezik az 5G az okosórák világába is

A Qualcomm bejelentett egy új chipet, amely lehetővé teszi az 5G kapcsolódást az IoT eszközök számára, beleértve az okosórákat is. Sokak számára persze az a kérdés, vajon mennyire van szükség az új generációs hálózatokra viselhető eszközök esetében, ugyanakkor lassan a legtöbb manapság piacra dobott okostelefon már alacsonyabb árkategóriában is képes biztosítani 5G-kapcsolódást, míg ehhez képest a legtöbb IoT-eszköz csak az LTE hálózatokkal kompatibilis. Ezt változtatja most meg a Snapdragon X35.

A Qualcomm jelentése szerint a Snapdragon X35 chip a világ első 5G NR-Light rádiófrekvenciás modem rendszere olyan IoT-eszközök, XR-szemüvegek és okosórák számára, amelyek nem feltétlenül igénylik az 5G okostelefonok teljesítményét, de képesek lennének kihasználni az 5G technológia eredendő előnyeit, mint amilyen az alacsony késleltetés, a javított akkumulátoros üzemidő és a sokkal jobb uplink sebesség.

Az NR-Light egy új 5G szabvány, amelynek célja, hogy betöltse a nagy sebességű mobil szélessávú eszközök és a rendkívül alacsony sávszélességű NB-IoT eszközök közötti űrt. A Qualcomm a tervek szerint idén nyáron kínálja fel külsős partnereinek az új X35-öt, ami valamikor jövő év elején kerülhet olyan műszaki cikkekbe, amelyeket már az általános fogyasztó is megvásárolhat.

Mivel a 4G összeköttetés még most sem számít túl elterjedtnek az okosórák világában, az 5G-kompatibilitás sokak számára indokolatlannak tűnhet, már csak azért is, mert a felhasználók nem igazán szoktak nagy felbontású videókat streamelni az órájukon. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben az 5G ennél, mármint a rendkívüli sebességnél jóval többre képes, annál többet kínál. Ott van például a már említett alacsony késleltetés, amelynek segítségével az eszköz sokkal gyorsabban képes kapcsolatot teremteni az interneten. Egy okosóra esetében ez kiemelt fontosságú lehet.

A másik nagy előnye a sokkal nagyobb sávszélesség, amely segíthet több eszköz internethez való kapcsolódásában. A megnövelt sávszélesség lehetővé teheti a felhasználóknak, hogy forgalmas helyeken, repülőtereken, színházakban, stadionokban és más hasonló helyszíneken is stabil kapcsolatban maradhassanak a mobilhálózattal. Amiért szintén fontos az 5G szélesebb körű bevezetése az, hogy a technológiával felszerelt eszközök sokkal jövőállóbbak lehetnek.

A 4G hálózatok már most is akadályozzák az 5G hálózatok terjeszkedését, mivel a legtöbb alacsony sávú frekvenciát megosztják egymással. De mihelyt az LTE szabványt kivonják a forgalomból az alacsony sávú frekvenciák teljes egészében az 5G hálózatok rendelkezésére állnak majd. Tehát bár egy 5G-kompatibilis okosóra most még nem feltétlenül szükséges, fejlesztésük és fejlődésük mondhatni kötelező érvényű a jövőre való felkészülés szempontjából.

Forrás: Screenrant