Egy tanulmány szerint az okosórák testhőmérséklet érzékelése segíthet a krónikus betegségek azonosításában

Nemrégiben publikáltak egy jelentést a Nature Communications nevű folyóiratban, amelyben a Perelman School of Medicine szakértői azt állítják, hogy a folyamatos testhőmérséklet ellenőrzése okosórák által, segíthet a krónikus betegségek korai azonosításában. Olyanokra kell gondolni, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a máj- és veseelégtelenség, de ezeken kívül más megbetegedések is időben felismerhetővé, ezáltal hatékonyabban kezelhetővé válhatnak.

A kutatók több, mint 92 ezer UK Biobank-tagtól gyűjtöttek adatokat, a résztvevőket egy héten keresztül folyamatosan vizsgálták, monitorozták egyebek mellett az alvási minőségüket is. Górcső alá vették a tesztalanyok testhőmérséklet-ritmusát, amely a testhő napi ingadozásának feltérképezését jelenti. A mérés magában foglalta a környezeti tényezők által befolyásolt vonatkozásokat is, mint például a maghőmérséklet alvás közbeni csökkenését, illetve a napszakos és az alvási/ébrenléti viszonyokat.

Azoknál az alanyoknál, akiknél a csukló hőmérsékletének méréseiben kisebb volt a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti különbség, a kutatók szerint nagyobb eséllyel alakulhatnak ki krónikus betegségek. A tudósok úgy vélik, hogy akár 73 különböző egészségügyi probléma is jelentős összefüggésben van a napszakos hőmérsékleti ritmus lassulásával.

A nem alkoholos zsírmájbetegség kockázata 91 százalékkal magasabb az említett résztvevők esetében, a 2-es típusú cukorbetegség 69 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk, a veseelégtelenség 25, a magas vérnyomás 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel fenyegeti őket. A tüdőgyulladás kialakulása is 22 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akiknél minimális az éjjeli és a nappali testhőmérséklet közötti eltérés.

A tanulmány vezető szerzője, Thomas Brooks a Penn Newsnak azt nyilatkozta, hogy ez a kutatás kiegészíti azt a már meglévő ismeretanyagot, amely hangsúlyozza a következetes, napszak szerinti szokások fenntartásának fontosságát. Ezek közé olyan dolgok tartoznak, mint a minden nap azonos időben történő lefekvés és ébredés, valamint a rendszeres testmozgás.

A jövőbeli tanulmányok erre a vizsgálatra építhetnek, és több információt gyűjthetnek okosórák vagy hasonló viselhető eszközök segítségével, amelyek valós idejű adatokat szolgáltathatnak egy személy fiziológiájának különböző aspektusairól. A terv az, hogy a kutatók a jövőben nagyobb résztvevői számmal folytassák az adatok gyűjtését, és azok alapján pontosítsák megállapításaikat.

Forrás: Times Of India