Egy tanulmány szerint a Samsung Galaxy Watch 4 órák érzékelői már majdnem megütik az orvosi pontosságot

Az okosórák belsejében lévő érzékelők tagadhatatlanul egyre fejlettebbek, de nem ok nélkül szoktuk mondani a promóciós cikkekben, illetve egyéb ismertetőkben, hogy még véletlenül sem helyettesítik az orvosi műszereket. Ez nem jelenti azt, hogy egy okosóra ne lehetne olyan pontos, mint egy ilyen eszköz, ám ezen esetben nagyon komoly tanúsítványoknak és szabványoknak kell megfelelnie. A Samsung Galaxy Watch 4 órák nem hozzák ugyan az orvosi műszerek szintjét, már ami a beépített érzékelőket illeti, de egy tanulmány szerint bizonyos aspektusokból nincsenek messze azoktól.

Nemrégiben publikáltak egy tanulmányt a Sleep Health elnevezésű folyóiratban, amelyben azt állították, hogy a Samsung Galaxy Watch 4 órák véroxigénszint-mérő érzékelői hasonló pontossággal dolgoznak, mint egy tényleges orvosi eszköz, abban az esetben, ha légzésfunkciós alvási apnoe diagnosztizálásáról van szó. A tanulmányban az áll, hogy a viselhető eszköz és a hagyományos orvosi mérőműszerek által egyidejűleg rögzített mérési értékek összhangban vannak.

Azért nem érdemes teljes mértékig készpénznek venni ezt a tanulmányt, mert az azt készítő hét egészségügyi szakember közül hatan közeli kapcsolatban állnak a Samsung Electronics-szal. A méréseket ráadásul a Samsung Medical Centerben végezték, nem mellesleg a tanulmányt is a dél-koreai cég finanszírozta. Mindenesetre a szakemberek azt állítják, hogy a Galaxy Watch 4 modellek belső oldalán található véroxigén-érzékelő képes valódi betekintést nyújtani a felhasználó egészségi állapotába, ráadásul a szenzor megfelel az FDA és ISO szabványoknak, ami azt jelenti, hogy a mérési pontatlanság 4 százalék alatti.

A kutatók azt is megállapították, hogy az órán lévő érzékelő egy fokkal megbízhatóbb, mint a csuklón hordott hagyományos orvosi műszer, mivel másként gyűjti az adatokat. A Samsung eszköze a pulzoximetriára, vagyis a pulzus bőrön keresztüli leolvasására hagyatkozik, ehhez képest az orvosi műszerek a bőrön keresztül igyekeznek az oxigénszintet közvetlenül meghatározni, egy CO-oximéter segítségével.

A légzésfunkciós alvási apnoe kutatása azért fontos, mert a most készült tanulmány szerint a felnőttek 38 százaléka szenved valamilyen formában ettől az alvászavartól, nemek szerinti bontásban a férfiak 50, a nők 25 százaléka. Még ha a Samsung fizetett kutatásáról is van szó, abszolút üdvözölendő, hogy foglalkoznak ezzel a betegséggel, illetve, hogy igyekeznek egyre pontosabbá tenni az okosórák belsejében lévő érzékelőket, az őket vezérlő algoritmusokat, szoftvereket.

Forrás: GSMArena