2022 végén visszaestek a viselhető eszközök eladásai

A Canalys piackutató cég kiadta a tavalyi év negyedik negyedévére, illetve a teljes évre vonatkozó jelentését, amelyben a viselhető eszközöket vizsgálják, a globális piac tükrében. A szakértők szerint az október és december közötti időszak alatt 50 millió darab készüléket szállítottak le, ami óriási, 18 százalékos visszaesést jelent, ami a legnagyobb azóta, hogy a kapcsolódó adatokat gyűjtik és elemzik.

A viselhető eszközök globális piacán az 5 legnagyobb gyártó az Apple, a Xiaomi, a Huawei, a Samsung és a Google volt. Éves szinten mérve mindegyik cégnek csökkentek az eladásai az ünnepi időszakban, és csak Tim Cook vállalatának sikerült éves szintű növekedést produkálni, a naptári év teljes egésze során.

Az elemzők a negyedik negyedévi nehézségekkel teli makrogazdasági környezetet jelölték meg a csökkenés fő okaként. A szegmensen belül magasan az Apple vezet, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az összes iPhone-felhasználó almás órát választ a készüléke mellé.

A második helyet viszont a Google kaparintotta meg, a vállalat első okosórája, a Pixel Watch jól teljesített, ez elég lehetett ahhoz, hogy kompenzálja a Fitbit termékek eladásaiban tapasztalható 25 százalékos visszaesést.

A Canalys egyébként három kategóriába sorolja viselhető eszközöket: okoskarkötő, alap okosóra és okosóra, utóbbi vélhetően a Wear OS és watchOS rendszerekhez hasonlóan nyitott, bővíthető interfésszel rendelkező készülékeket jelöli. Nehéz ezt meghatározni még az elemzők számára is, mert a kategóriák között lévő választóvonalak minden egyes új eszköz debütálását követően egyre halványabbnak látszanak.

Mindenesetre az elemzők szerint az okosórák iránti érdeklődés 10 százalékkal fog nőni a jövőben, a szimpla fitnesz karkötők, okospántok iránt egyre kisebb az affinitás, azok csak szerény, 2 százalékkal fognak hozzájárulni a globális piac növekedéséhez.

Forrás: Canalys