NASA-technológiával érkezett a Citizen új órája

A Citizen vadonatúj okosórát jelentett be, amely NASA és IBM Watson neurális technológiával igyekszik felmérni tulajdonosa közérzetét, annak kimerültségi szintjét és az alvási szokásokat. A Citizen CZ Smart Android és iOS rendszert futtató okosórák kal egyaránt kompatibilis, az ezekre a rendszerekre fejlesztett CZ Smart YouQ alkalmazással igyekszik meghatározni viselője aktuális energiaállapotát, illetve előrejelzést készít a nap hátralévő részére.

Az okosóra úgynevezett gamifikált teszteket tartalmaz, amelyek a NASA Psychomotor Vigilance Task Test (PVT+) alapján készültek. Ezek segítségével méri fel az amerikai űrügynökség az űrhajósok szellemi éberségét. A készülék nyomon követi a felhasználó aktivitási mintáit, illetve alvással kapcsolatos időbeosztását, ezután megpróbál segítséget nyújtani a viselőjének abban, hogy éber maradhasson és leküzdje a fáradtságot. Kiváló segítség azoknak, akiket reggel csak a kávé és a gyűlölet tart mozgásban. Az óra tulajdonosai időben kapnak javaslatokat arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes pihenniük, illetve mikor érdemes edzeni.

A Citizen CZ Smart 41 és 44 mm-es méretben egyaránt forgalomba kerül, mindkét változat 1,3 colos AMOLED megjelenítővel van felszerelve, ami regisztrálja az érintéseket is. A készülék belsejében Qualcomm Snapdragon Wear 4100+ lapkakészlet teljesít szolgálatot, 8 GB beépített háttértárral kiegészítve. Ami pedig a szenzoros felszereltséget illeti, az okosóra pulzusmérés, véroxigénszint-mérés funkciókkal egyaránt rendelkezik, de kapott giroszkópot, barométert gyorsulásmérőt is.

A Citizen CZ Smart Google Wear OS operációs rendszert futtat, amelynek részét képezi az előre telepített Spotify, a YouTube Music, a Strava és az Amazon Alexa is. A gyártó ígérete szerint a készülék egyetlen feltöltéssel több, mint 24 órás üzemidőre képes, míg a teljesen lemerült okosóra mindössze 40 perc töltés után újra bevethetővé válik. Az okosóra forgalmazása idén márciusban indul, első körben az USA-ban, ahol 350 dollárt kérnek majd el érte.

Forrás: GSMArena