Egy pár évet még várhatunk az Apple Watch vérnyomásmérő funkciójára

Egy okosóra nem csupán az aktív életet élők számára, de a krónikus betegeknek is hatalmas segítséget jelenthet. Bár a legtöbb viselhető készülék nem rendelkezik az orvosi műszerek precizitásával bíró vérnyomásmérő funkcióval, azért a legtöbb okos időmérő rendelkezik valamilyen monitorozó lehetőséggel. Az Apple Watch esetében is várható egy ilyen opció érkezése, de a legfrissebb értesülések szerint erre 2024 előtt nemigen kerülhet sor.

A Bloomberg értesülései alapján az almás vállalat munkatársai és mérnökei már dolgoznak a funkció bevezetésén, de hogy az valóban használható és pontos legyen, idő kell a fejlesztőknek. Leghamarabb 2024-ben, de az is lehet, hogy 2025-ben érkezhet az Apple okosóráiba a vérnyomásmérő funkció. A cupertinoi vállalat nem konkrét szisztolés/diasztolés értékeket kijelző opciót szeretne biztosítani a felhasználók számára, helyette egy olyan lehetőséget, amely szimplán figyelmezteti őket, ha magas vérnyomásuk van. Ez talán kevésbé hangzik forradalminak vagy izgalmasnak, mint mondjuk a Samsung megoldása, viszont ahhoz kell egy hagyományos orvosi műszer is, plusz havonta kell kalibrálni az okosórát, ehhez képest az Apple egy külső eszközöktől teljesen független mérési lehetőséget szeretne biztosítani.

Az almás csapat azon is dolgozik hogy egy noninvazív (avagy szúrkálásmentes) vércukor-mérési megoldással lássák el viselhető eszközeiket, ám ennek bevezetéséhez is évek kellenek még, ráadásul a fejlesztők egyelőre nem jelöltek ki konkrét dátumot, még évet sem, hogy mikorra szeretnék megvalósítani ezt az elképzelést. Addig is az Apple javítani szeretné a harmadik féltől származó vércukormérők támogatását. A vérnyomásfigyelő opció megjelenése előtt az iPhone-ra fejlesztett Health alkalmazás frissítést kaphat, amely kibővített alváskövetési funkciókat, gyógyszerkezelést és új női egészségügyi monitorozási lehetőségeket foglalna magában. A gyógyszerek kezelésével kapcsolatos extra funkció lehetővé teszi majd, hogy beolvassuk a gyógyszeres dobozokat az alkalmazással, az applikáció ezt követően figyelemmel kíséri majd, hogyan szedjük az adott gyógyszert, és emlékeztet akkor, amikor be kellene venni őket. Ez a pokolian hasznos funkció, ha tegnap jönne is késő volna.

Amire viszont állítólag nem kell évekig várni, az a testhőmérséklet-érzékelő, amely már az idei Apple Watch modellekkel is megérkezhet. Elsődlegesen a női ciklus, a termékenység megfigyeléséhez volna hasznos ez a lehetőség, de a későbbiekben alkalmassá válhat arra, hogy jelezze, ha a felhasználónak az egészségesnél magasabb a testhőmérséklete. Konkrét mérési eredményt itt sem fogunk kapni, csak egy jelzést, hogy érdemes utánajárni az állapotunknak – magyarán kapjuk elő valahonnan a lázmérőt.

Az életeket többször megmentő pitvarfibrillációt érzékelés is is javulni fog. Képes lesz kiszámítani a terhelést, vagyis azt hogy egy személy milyen gyakran van ebben az állapotban, egy bizonyos időszakon belül. Ez a funkció a jelek szerint ősszel érkezik a watchOS 9 rendszerrel egyetemben. A Watch OS 9 ez és más egyebek mellett egy alacsony fogyasztású üzemmódot is kaphat, ha meg lehetővé teszi, hogy az okosóra korlátozott számú alkalmazást és funkciót futtasson, ezáltal mérsékelve az energiahasználatot. Számítani lehet vadonatúj, illetve megújult óralapokra, plusz arra, hogy új edzéstípusok kerülnek a Workout alkalmazásba.

Az értesülések szerint az Apple idén akár három új Watch modellt is piacra dobhat, a standard Series 8 mellett egy alsóbb kategóriás SE, illetve egy strapabíró burkolattal ellátott, kifejezetten az extrém sportolóknak szánt, felsőkategóriás óra is megjelenhet.

Forrás: Bloomberg