Micro LED kijelzőre válthatnak a Samsung Galaxy Watch okosórák

A Samsung úttörőnek számított az OLED panelek terjesztésében, legyen szó okostelefonokról, televíziókról, vagy táblagépekről, és ez igaz volt a viselhető eszközökre is. A dél-koreai órás azonban most új technológiát karolhat fel a micro LED képében, TV már van is a kínálatukban ilyen panellel, de a tervek szerint az okosóráikon is megjelenhetnek ezek a képernyők.

A micro LED lényegében egyesíti az LCD és az OLED panelek előnyeit, miközben kiküszöböli azok legnagyobb hátrányait. A Samsung Korea ma publikált egy sajtóközleményt, amiben az áll, hogy a Samsung Electronics azt fontolgatja, hogy jövőre micro LED képernyőkkel szerelik fel a Galaxy Watch okosórákat. Egyes szóbeszédek szerint a Samsung egy olyan készüléket tervez piacra dobni, mint amilyen az Apple Watch Ultra, és elvileg ez lenne a gyártó első okosórája micro LED kijelzővel.

A micro LED panelek 50 µm-nél kisebb LED elemeket foglalnak magukban, amelyek a hagyományos 100 hüvelykes nagy felbontású televíziók esetében alkalmazott LED elemekhez viszonyítva tizedakkora mérettel rendelkeznek. Az RGB elemek a micro LED panelek esetében szervetlen anyagokból készülnek, ezáltal a beégés nem lehet probléma, ellentétben az OLED megoldásokkal.

A micro LED megjelenítők 100 ezer órán keresztül is képesek stabilan fenntartani a nagy fényerőt és a kiváló képminőséget. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mai idők OLED képernyői már nagyon ritkán égnek be, de az esetek nagyon kis százalékában még mindig előfordulhat ilyesmi.

A micro LED panelek az OLED kijelzőkhöz hasonló feketéket produkálnak, a kontrasztarányuk kvázi végtelen, a színek pedig elképesztően élénkek. Mielőtt elkezdenénk temetni a jelenlegi Galaxy Watch modelleket és azok képernyőit, meg kell jegyezni, hogy az okosórák korai változatai valóban szenvedtek olyan problémáktól, mint a beégés, a fényerejük sem volt az igazi, de az OLED technológia nagyon sokat fejlődött azóta. A mostani Galaxy Watch órák képesek 2000 nites fényerőre, a képminőségük pedig kifogástalan.

Amennyiben a Samsung sikeresen bevezeti a micro LED paneleket, akkor az okosórák képernyői még fényesebbek, napfényben még olvashatóbbak lesznek. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy ezeknek a kijelzőknek az előállítása elég drága, azokat a Samsung TV-ket, amelyeket ilyen panellel szereltek fel, a legtöbben ma még nem engedhetik meg maguknak. Az okosórák világába való bevezetésnek csak akkor lesz értelme, ha a készülékek nem kerülnek egy vagyonba, az olcsóbb gyártás megvalósítása tehát a vállalat következő, és egyben legfontosabb lépése lesz a jövőben.

Forrás: Sammobile