Az okosórák megzavarhatják a pacemakert egy tanulmány szerint

Az egészség megőrzésének hasznos segítői lehetnek az okosórák és okoskarkötők, ám egy friss tanulmány szerint a viselhető eszközök képesek megzavarni a különböző szívritmus-szabályozók, vagy más beültetett elektronikai készülékek működését. A szakemberek az eredmények alapján nem javasolják ezen eszközök használatát az érintettek számára, a lehetséges interferencia miatt.

A Heart Rhythm című szaklapban publikáltak egy tanulmányt, amelyben az áll, hogy a nyilvánvaló előnyök ellenére bizonyos fitnesz- és más egészségkövető eszközök kockázatokat jelenthetnek azok számára, akik szívbe ültethető elektronikus eszközöket, például pacemakereket, kardioverter defibrillátorokat, vagyis ICD-ket, valamint szívritmus-szabályzó, azaz CRT berendezéseket használnak.

Az indoklás szerint az okosórák, okosgyűrűk és más hasonló eszközök, olyan elektromos áramot bocsátanak ki, amely zavarhatja ezeket az életmentő eszközöket működés közben, sőt, akár a meghibásodásokat is okozhatják. Az Utahi Egyetem kutatói a jelenlegi eredmények alapján nem javasolják ezen eszközök használatát az érintettek körében.

 

A tanulmány készítéséhez a kutatók szimuláció és tesztelés lévén értékelték a különböző bioimpedancia-technológiával felszerelt eszközök biztonságosságát. Benjamin Sanchez Terrones az egyetem villamos- és számítástechnikai tanszékének vezető kutatója az alábbi megjegyzéseket tette:

„A (viselhető eszközök) bioimpedancia-érzékelése olyan elektromos interferenciát generált, amely meghaladta az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által elfogadott irányelveket, és zavarta a CIED megfelelő működését”

Azt azért hozzátette, hogy a valóban gondos szimulációk és tesztek révén megállapított eredmények nem jelentik azt, hogy a készülékek azonnali vagy egyértelmű kockázatot jelentenek a viselők számára, de azt is megjegyezte, hogy az általuk kibocsátott, különböző szintű elektromosság akár a szívritmus-szabályozás megszakításához, vagy a szívet érő szükségtelen áramütésekhez is vezethet. A kutatók további klinikai tanulmányok elvégzésére szólítják fel a többi szakértőt is, úgy gondolják, hogy ez egy olyan problémakör, amelynek vizsgálata óriási fontossággal bír.

Forrás: TheStatesman