Egyvalamiben leszerepelnek az okosórák, még az Apple Watch is

Igazából nem mostanában, hanem még idén januárban jelent meg egy tanulmány, amelyben a kutatók megpróbálták felmérni, hogy a különböző okosórák mennyire képesek pontosan követni a felhasználók egészségügyi adatait. A kutatásban összesen 30 egészséges férfi és női résztvevő vett részt, akik használhatták az Apple Watch Series 6, a Polar Vantage V és a Fitbit Sense készülékeket. A szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy az összes óra rendkívül pontatlanul méri az elégetett kalóriákat.

A kutatást a Stronger by Science csapata végezte, szakmai részletekkel nem untatnánk senkit, eredményeik eléggé pontosnak tűnnek. Mint kiderült, az összes kutatásban résztvevő okosóra elég rosszul követte az elhasznált kalóriákat, az adott tevékenységtől függetlenül. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kiszámíthatatlan és változó eredmények miatt, az órák használhatatlanok a kalóriák nyomonkövetésében. Az efféle készülékek ráadásul sokkal következetlenebbek az olyan alanyok esetében, akiknek az átlagosnál alacsonyabb vagy magasabb az energia felhasználása. Ugye ilyen téren (sem) vagyunk egyformák.

Ezek a kutatási eredmények egybecsengenek azokkal a korábbi elemzésekkel, amelyek hasonló szempontok alapján vizsgálták az okosórákat, csak éppen nem ezeket a modelleket. Más eszközök sem képesek jobban követni az elégetett kalóriák mennyiségét. Azért akadnak jó hírek is!

Példának okáért az Apple Watch Series 6 meglehetősen pontosan követte a felhasználó pulzusszámát, az általuk végzett tevékenységtől függetlenül. A Polar Vantage V és a Fitbit Sense precizitása némileg ingadozó volt, de ez nem jelenti azt, hogy a másik két készülék leszerepelt volna. Bizonyos tevékenységek esetében pontosabban követték a felhasználó vérkeringését, másoknál pedig kevésbé.

A kutatók azzal zárják eredményeiket, hogy bár a kalóriák követése nem tartozik az okosórák erősségei közé, az olyan sokkal fontosabb méréseket, amelyek a megtett lépéseket vagy a pulzust követik, igenis megbízhatóan és pontosan végzik. Kis érdekességként hozzátesszük, hogy egyes kutatások szerint a viselhető eszközök önmagukban is képesek pozitív hatást gyakorolni a felhasználók életmódjára. Ugyebár ha valaki használ egészségkövetésre alkalmas intelligens készüléket, mindenképpen követni fogja az efféle kiegészítők által gyűjtött eredményeket, amelyeket szeretne még jobbá tenni.

Forrás: GSMArena