Az Apple szelfikamerát tehet az okosóráira

Wristcam

A szemfülesek nemrégiben egy olyan szabadalomra lettek figyelmesek, amelyben egy olyan Apple Watch koncepció szerepel, ami beépített szelfikamerával van felszerelve. Nyilván egy patent nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jövőben ténylegesen megvalósul ez a fejlesztés, de egyáltalán nem lehetetlen az sem, hogy alkalmazni fogják az ötletet az almás okosórák valamelyik későbbi generációján.

A kamera elhelyezése ebben a rendszerben egy kicsit emlékeztet az Apple külsős partnere által gyártott Wristcam kiegészítőre, amely az Apple Watch pántját kicserélve az óra számlapja fölé helyezi a kamerát. Az Apple saját megoldása azonban lehetővé tenné, hogy ugyanaz az ötlet némileg áramvonalasabban valósuljon meg. A gyártó egyik munkatársa erre külön ki is tér a szabadalmi bejelentésben:

Wristcam

 

„Bár bizonyos elektronikus komponensek, mint például a kamerák, kívánatos funkciókat láthatnak el, az ilyen alkatrészek integrálása olyan öblös eszközt eredményezhet, amely akadályozhatja a felhasználó munkavégzését, kényelmetlen lehet a viselete, vagy az alkalmatlanná válhat bizonyos funkciók végrehajtására.”

Az Apple 9 vagy 12 megapixeles szenzort szerelne ebbe a bizonyos integrált kamerába, ugyanakkor azt is szeretnék, ha a modul képes lenne akár 4K felbontású videókat készíteni 30-60 fps-sel. A szabadalmi dokumentum szerint ez a bizonyos digitális kameraegység több célra is alkalmazható lenne.

Többek között biztosíthatná az arcfelismerést, az ujjlenyomat-érzékelést, QR-kódokat lehetne vele beolvasni, de a felhasználók biometrikus megfigyelésre, videokonferenciák lebonyolítására, vagy szimpla fotózásra és videózásra, illetve ezek tetszőleges kombinációjára is alkalmazhatnánk az extra képrögzítőt.

A funkciók elvégzéséhez a digitális kameraegységet egy tárgy felé lehetne irányítani. A részegység csatlakoztatható lenne belső áramkörökhöz, például az óra akkumulátorához. A szabadalmi bejelentés szerint a kamerát egy kitüremkedésbe helyeznék, az óra egy olyan részén, hogy az még véletlenül se legyen a zavaró az Apple Watch tulajdonosok számára.

A szabadalmat tavaly augusztusban nyújtották be, és a dokumentum szerint öt Apple-alkalmazott dolgozta azt ki. Természetesen semmilyen garancia nincs arra, hogy az Apple ténylegesen megvalósítja ezt a koncepciót, ugyanakkor érdekes látni, hogy miken agyalnak az almás gyártó tervezőmérnökei, legnagyobb koponyái.

Forrás: PhoneArena