Az Apple Watch órák a jövőben figyelmeztethetnek, ha nem eredeti pánttal használjuk őket

Az Apple Watch okosórák lehetnek elegánsak, fiatalosak, sportosak, ez sokban függ attól, hogy milyen szíjjal használjuk őket. Ezeket jelen pillanatban szabadon cserélhetjük, nem kötelező az Apple által gyártott megoldásokhoz ragaszkodni, gyakorlatilag bármilyen pántot rátehetünk bármelyik modellre. Egy új szabadalmi bejelentés viszont arra utal, hogy a jövőben az almás okosórák figyelmeztethetnek arra, ha nem gyári, vagy az Apple által jóváhagyott szíjat teszünk a készülékre.

Az emberek elsősorban azért választanak külsős gyártótól pántot az okosórák mellé, mert azok vagy olcsóbbak, vagy jobban néznek ki, mint a gyári megoldások, esetleg mindkettő egyszerre. Amennyiben a Patently Apple által kiszúrt szabadalom bevezetésre kerül, fizikailag ez nem fog változni továbbra sem, de a készülék figyelmeztetni fog, hogy bizony nem gyári, illetve nem az Apple által jóváhagyott pántot használunk.

A szíjak azonosítását az NFC technológia tenné lehetővé, amelynek köszönhetően az Apple Watch képes lenne azonosítani, hogy melyik pánt van csatlakoztatva. Viszont a szabadalmi leírásban az is szerepel, hogy a készülék figyelmeztetést adhat ki, illetve az eszköz egy vagy több funkciója is letiltható, módosítható, amennyiben nem a megfelelő szíj csatlakozik az órához.

Ez már azért elég meredek, nem igaz? Persze a szabadalmi dokumentáció tovább megy, és abban az is szerepel, hogy ez a megoldás lehetővé tenne extra lehetőségeket, funkciókat, szolgáltatásokat, amennyiben a megfelelő pántot alkalmazzuk.

Az, hogy az Apple Watch egy adott szíjra különleges módon reagáljon, több szempontból is jól jöhet, például az óra számlapja a pánt színe alapján megváltozhatna, de biztosan akadnának egyéb lehetőségek is. Hirtelen a Nintendo amiibói jutottak eszünkbe, amelyek NFC-n keresztül biztosítanak extra tartalmakat, lehetőségeket bizonyos játékokon, szoftvereken belül. Talán valami ilyesmin agyalnak az almás fejlesztők, a jó öreg korlátozások mellett.

Az a rész, hogy bizonyos funkciók kikapcsolhatnak a nem megfelelő pánt alkalmazásával eléggé ijesztően hangzik. A jó hír az, hogy nem minden levédett szabadalom valósul meg, a legtöbb a fiókok mélyén végzi. Remélhetőleg ennek az ötletnek is ez lesz a sorsa.

Forrás: Pocket-Lint