Energiatakarékos üzemmóddal gyarapodott a watchOS 9 rendszer

Frissítést kapott az Apple Watch órák által futtatott watchOS 9 operációs rendszer, amelynek mostantól részét képezi egy valódi energiatakarékos üzemmód, ami szükség esetén képes drasztikusan meghosszabbítani a készülékek üzemidejét. Az új funkciót manuálisan lehet aktiválni a Vezérlőközpontban, vagy a beállításokat magában foglaló menüben.

Az új rendszer nem csupán energiatakarékosabb, hanem figyelmezteti a felhasználót, ha már csak 10 százalékos az okosóra belsejében lévő akkumulátor töltöttsége. Az energiatakarékos funkció egyébként magától kikapcsol, amint a készülék töltőre helyezve eléri a 80 százalékos töltöttséget. Nyilván az energiatakarékosság nem működhet kompromisszumok nélkül.

Az akkumulátorkímélő üzemmód bekapcsolása közben nem működnek az olyan szofisztikáltabb funkciók, mint az always on display, a szívritmuszavarok követése, de le kell mondani a véroxigénszint-mérés, illetve a pulzusmérés opciókról is. A felhasználóknak ezeken kívül mellőznie kell az edzésemlékeztetőket is.

Amennyiben az okosóra közelében nincs csatlakoztatott iPhone, akkor az kikapcsolja a Wi-Fi és a mobilhálózati kapcsolatokat. Inaktívvá válnak a bejövő hívások és ez értesítések is. Ha netán mégis szüksége lenne a készülék tulajdonosának egy olyan applikációra, amely igényli az internet hozzáférést, akkor a rendszer újra lehetővé teszi az összeköttetést. Ha pedig az almás óra közelében mégiscsak van egy párosított iPhone, akkor az értesítések halasztásra kerülnek és csupán óránként jelennek meg.

Mondanunk sem kell, amennyiben ez az energiatakarékos üzemmód be van kapcsolva, az óra általános teljesítménye is csökkenni fog, ami azt jelenti, hogy az animációk és a menüben való navigáció sem feltétlenül lesz olyan gördülékeny, mint alapesetben. De ez igazából csekély ár ahhoz az extra üzemidőhöz képest, amelyet ez az új opció biztosít, ami egyébként bizonyos helyzetekben akár életmentő is lehet.

Forrás: GSMArena