Az Apple bejelentette a watchOS 9 operációs rendszert

Ha esetleg valaki lemaradt volna róla, az Apple a minap tartott egy keynote eseményt – igaz csak a virtualitás birodalmában -, amelyen számtalan dolgot bejelentettek, új házon belül fejlesztett processzort, egy rakat okostelefonos funkciót, némi hardvert, ami viszont bennünket érdekel az a watchOS 9 operációs rendszer, amely majd az almás gyártó okosóráin fog majd futni. Az ökoszisztéma egyebek mellett néhány új számlapot valamint rengeteg egészséggel kapcsolatos funkciót hozott magával.

A watchOS 9 négy új óralapot foglal magában. Ezek a Lunar, a Playtime, a Metropolitan és a Astronomy – ezeknek biztos meglesz majd a magyar neve, egyelőre maradjunk az eredeti változatoknál. A már meglévő számlapok is frissülnek, példának okáért a Portraits mostantól kiemeli a mélységhatást a macskákat, kutyákat és tájképeket ábrázoló fotókon, míg néhány klasszikus számlap, mint a Modular, a Modular Compact és az X-Large mostantól testreszabható háttérszínekkel valamint színátmenetes kialakítással is elérhető lesz.

Az almás gyártó frissítette a Workout (Edzés) alkalmazást is, ami ezután több információt és mérőszámot fog megjeleníteni. Hozzáadásra kerültek az egyéni edzések, amelyek segítségével strukturált ütemterveket hozhatunk létre, beépítve a saját egyéni munkára és pihenésre vonatkozó időtartamainkat. A felhasználók ezentúl hozzáadhatnak egyéni figyelmeztetéseket is, amelyek vonatkozhatnak a sebességre, a teljesítményre, a lépéstempóra vagy akár a pulzusszámra is.

A triatlon szerelmesei örülhetnek, mert mostantól támogatva van az úgynevezett multisport edzéstípus, ebben a módban az óra képes automatikusan váltani az úszás, a biciklizés és a futás monitorozása között is, a mozgásszenzorok felismerik az éppen végzett edzéstípust. A futók számára újabb információk lesznek elérhetők: követni lehet majd a lépéshosszt, a a talajjal való érintkezés idejét és a függőleges kilengést is.

Ha valakinek van egy sűrűn használt útvonala futáshoz, ezentúl versenyezni tud majd önmagával, legyen szó akár a korábbi legjobb, vagy éppen a legutóbbi eredményéről. A futók számára még érdekes lehet az új tempómód is, amely közli a felhasználóval, hogy egészen pontosan milyen sebességre van szüksége ahhoz, hogy az általa kiválasztott távot és időcélt teljesíteni tudja.

Nemcsak a futás meg a sok ugrabugrálás fontos az egészséges élethez, hanem a megfelelő táplálkozás és az alvás maga is. Az utóbbit mostantól az Apple Watch-ok még hatékonyabban képesek lesznek megfigyelni az úgynevezett alvási szakaszok bevezetése révén. Az almás okosóra ezentúl megfigyeli a különböző alvásfázisokat, mint a REM, vagy a mélyalvás.

A watchOS 9 ezentúl még hatékonyabban tudja majd megfigyelni a pitvarfibrillációval diagnosztizáltak szívműködését. A felhasználók heti értesítéseket és részletes előzményeket kapnak, amelyek az Egészség alkalmazásban jelennek meg, ezeket PDF formátumban ők maguk is letölthetik, és megoszthatják a kezelőorvosukkal. Szó szerint életmentő funkció…

Lesz egy új külön lehetőség azok számára, akik rendszeresen gyógyszert szednek, vagy valamilyen táplálékkiegészítőt. Maximálisan hiánypótló a Medications menü, amelyben nyomon követhetjük a beszedett bogyókat. Ütemezések, emlékeztetések, az amerikai felhasználók számára pedig még külön riasztás is lesz, ha adott gyógyszerek között kritikus kölcsönhatások fordulhatnak elő. Ez a funkció mondjuk hozzánk is jöhetne.

Van még néhány érdekesség, ezentúl például tükrözni is lehet majd az okosóra kijelzőjét egy iPhone-ra, és onnan lehet majd irányítani a viselhető eszközt, de ezen kívül is bevezetésre kerül pár hasznos funkció. A watchOS 9 az idei év során elérhetővé válik az összes kompatibilis Apple Watch modellre.

Forrás: Apple