2026-ban már szilárdtest aksi kerülhet a Samsung Galaxy Watch okosórákba

Nemrég kiderült, hogy a Samsung Electro-Mechanics egy új, teljesen szilárdtest kialakítású akkumulátort tesztel viselhető eszközökhöz. A jelenleg használt lítium-ion akkumulátorokkal ellentétben a szilárdtest telepek nem tartalmaznak folyékony elektrolitokat, és rengeteg mindenben fel is múlják azokat.

A szilárdtest aksik energiasűrűsége 200 wattóra/liter, ami nemcsak felülmúlja a lítium-ion akkumulátorokét, hanem az iparágon belül is a legmagasabbnak számít. A Samsung Electro-Mechanics részlege három éve dolgozik a szilárdtest akkumulátorokon, és létrehozott egy prototípust, amelyet jelenleg tesztelnek.

A tervek szerint a szilárdtest akkumulátor 2026-ban készen fog állni a tömeggyártásra. A viselhető eszközökhöz tervezett spéci telep a Galaxy Watch 9-ben debütálhat, feltéve, hogy ez lesz a neve. Ugyanez az akkumulátor más Samsung-gyártmányú eszközökben, például a Galaxy Buds fülesekben és a Samsung Galaxy Ring okosgyűrűkben is felbukkanhat. A szilárdtest akkumulátorok kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre, ami jelentős biztonsági fejlesztésnek minősül, ráadásul hosszabb élettartammal és nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek.

Ezeknek az akkumulátoroknak a további előnye, hogy különböző formákban gyárthatók, vagyis ideálisak lehetnek mindenféle kisméretű viselhető eszköz energiaellátására. A háttérben történő fejlesztések hátterében természetesen az áll, hogy Samsung igyekszik megőrizni vezető szerepét az akkumulátorpiac ezen szegmensében, mivel több mint 40 szabadalmi bejelentést nyújtott be oxid alapú, teljesen szilárdtest telepekhez kapcsolódóan.

Egyébként a gyártók régóta keresik a lítium-ion megoldások helyettesítésének módját, és úgy tűnik, a Samsung néhány éven belül megtalálja azt. A Samsung azt állítja, hogy ezeknek az akkumulátoroknak az előállításához a többrétegű kerámia kondenzátorok gyártástechnológiáját fogja alkalmazni, amely váltakozva nyomtat vékony anyagrétegeket, majd azokat egymásra helyezi.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szilárdtest aksik kisebb karbonlábnyomnal rendelkeznek, vagyis a gyártásuk sokkal környezetbarátabb. Ugyanakkor megvan a maguk hátránya is. A szilárdtest akkumulátorok gyártása potenciálisan többe kerül, mint a lítium-ion konstrukcióké. Egyébként négy év telt el azóta, hogy a Samsung eredetileg bemutatta a szilárdtest technológiát.

A dél-koreai gyártó már készített ilyen telepeket elektromos járművekhez, ezek képesek majdnem 1000 km-es hatótávot biztosítani – ~965 km – és mindössze 9 perc alatt újra lehet őket tölteni a megfelelő felszereléssel. A gyártói ígéret szerint ezeknek a telepeknek a várható élettartama elérheti az akár 20 évet is.

Forrás: PhoneArena