2024 a Google Wear OS éve lehet

A CounterPoint Research egy elemző cég, amely a piaci változásokat kutatja, vizsgálják többek között a telekommunikációt, és persze a viselhető eszközöket is. A szakértők szerint a magasabb szintű operációs rendszert futható okosórák piaca várhatóan 15%-kal fog növekedni éves szinten, amit elsősorban az Android felhasználók fognak összehozni, akik vagy Wear OS alapú okosórát használnak Kínán kívül, vagy a Huawei Harmony OS alapú órákat, a kínai határokon belül.

A piackutató cég szerint az okosórák világában is megindult egy nagyobb igény a prémium modellek vásárlása iránt. Ez már az okostelefonok globális piacán tapasztalható egy ideje. Lényegében terjed az a felfogás, hogy nincs pénzem olcsó cuccokra, ezért ha már kinyitom a pénztárcát, akkor egy jobb felhasználói élményt szeretnék kapni, legyen szó akár az első, vagy egy új okosóra beszerzéséről.

Ebben talán egy kicsit az is benne van, hogyha már megvettem a készüléket, akkor nem akarom egy darabig cserélni. Ez persze idővel majd visszaesést okoz a vásárlási mutatókban, de ennek jeleit még az idén nem fogjuk megtapasztalni. Sőt, éppen ellenkezőleg.

A Counterpoint Research becslései szerint a Wear OS piaci részesedése Kínán kívül az idén elérheti a 27%-ot, ami összefüggésben van az olyan márkák, mint a OnePlus, az Oppo és a Xiaomi fejlettebb Wear OS rendszert futtató okosóráinak elérhetőségével. Eddig a legtöbbet a Wear OS terjedéséért a Samsung Galaxy Watch okosórák tették 2021 óta, de egy ideje más gyártók is versenyeznek a piaci részesedésért.

Példának okáért ott a OnePlus, ami a 2024-es Mobile World Congress-en mutatta be a OnePlus Watch 2-t, amely prémium kategóriás, rozsdamentes acélvázzal és 2,5D-s ívelt zafír üveggel rendelkezik. Az Oppo márciusban leplezte le a Watch X-et és indította útjára a nemzetközi piacokon, a készülék egyesíti a divatosságot, az egészség életmódot és a technológiát egyetlen eszközben.

Forrás: CounterPoint Research