Megérkezett a Wear OS 5 első fejlesztői előzetese

Habár egyes Wear OS operációs rendszert futtató okosórák még mindig a rendszer 3.5-ös verziójával vannak felszerelve, a Google bejelentette a Wear OS 5-öt, amely még az idén meg fog érkezni. Ennek alapjául Android 14 fog szolgálni, és az első fejlesztői preview már itt is van.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a fejlesztői előnézeteket nem a felhasználóknak, az egyszerű fogyasztóknak, hanem a fejlesztőknek szánják. Azt sem tudni egyelőre, hogy a teljes kiadás előtt lesz-e nyilvános béta, vagy sem. A Wear OS 5 fejlesztésekor a Google leginkább arra koncentrál, hogy javítsa az okosórák akkumulátoros élettartamát. Ez ugyanis az Achilles-sarka azoknak a készülékeknek, amelyeken a Google viselhető eszközökre szánt szoftverre fut.

Természetesen azért arra is fordítanak energiát, hogy javítsák a teljesítményt az előző verzióhoz képest, illetve, hogy még hatékonyabbá tegyék az edzések követését. A vállalat például megemlíti, hogy egy maraton követése 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a Wear OS 4 esetében. A Wear OS 4-ben bevezetett Watch Face Format új kiadásban jelenik meg, ami még könnyebbé teszi a fejlesztők számára a platformra szánt óralapok kidolgozását.

A Watch Face Format használatával létrehozott óralapok energiatakarékosabbak, és többféle információt is megjeleníthetnek. A fejlesztők mostantól az időjárási adatokat is használhatják forrásként a Watch Face Formaton belül.

2025 elejétől kezdve a Google Play-en közzétett összes új számlapnak a Watch Face formátumot kell használnia, ugyanakkor a meglévő, eltérő formátumú számlapok az új platformra való áttérés nélkül is kaphatnak frissítéseket.

A Wear OS 5-tel a Google új irányelveket ad ki arra vonatkozóan, hogyan kell reszponzív felhasználói felületeket készíteni a különböző méretű órás kijelzőkre, valamint adaptív elrendezéseket és komponenseket is bevezet. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Wear OS 5 hozna új és forradalmi funkciókat, de már az is egy klassz dolog, hogy a keresőóriás ilyen sok időt és erőt fordít az akkumulátoros üzemidő javítására.

Forrás: GSMArena