Megérkezett a Google Pixel Watch 2 okosóra is

A Google Pixel 8 okostelefonok társaságában leleplezték a keresőóriás második okosóráját: végre hivatalos a Pixel Watch 2. A készülék új processzorral, hosszabb akkumulátoros üzemidővel, és ultraszélessávú csatlakoztathatósággal debütált.

Az okosóra egyik újdonsága a belsejében található lapkakészlet, a korábbi Exynos 9110 chipet most Snapdragon W5+ Gen 1 váltja, amely mellé 2 GB RAM-ot szerelnek. A 4 nanométeres lapkakészlet úgy javít az akkumulátoros üzemidőn, hogy az óra akkumulátora nem igazán lett nagyobb, 294 helyett i immáron 306 mAh kapacitású, ami elhanyagolható növekedés. Bekapcsolt Always-On-Display funkció mellett is 24 órás üzemidőt ígér a gyártó, ráadásul a készülék egészen gyorsan tölthető, 30 perc a zsinóron 12 óra működést szavatol.

A dizájn nem igazán változott az előző modellhez képest, és továbbra is csak egyetlen méretben, 41 mm-es tokkal lehet megvásárolni az okosórát. Azért akad egy-két szabad szemmel kevésbé látható változtatás, ilyen a tartósabb fedőüveg, illetve a tény, hogy az óra gyártásakor 100 százalékban újrahasznosított alumíniumot használtak.

A Google Watch 2 1,2 hüvelykes, kerek kialakítású OLED megjelenítővel lett felszerelve, amelyen 384 x 384 képpont sorakozik, ami azért nem olyan acélos, mint az előző generáció 450 x 450 pixeles felbontása, de az alacsonyabb pixelsűrűség valószínűleg javít az üzemidőn. Hogy ez még véletlenül se legyen az új tulajdonos számára zavaró, rengeteg számlap közül lehet választani, amelyek fokozzák az olvashatóságot, és még több információt jeleníthetnek meg.

Az óralapok négyféle kategóriában futnak: Accessible, Arc, Gold Digital és Analog Bold kialakítások közül lehet választani. Az elsőnél az olvashatóság áll a középpontban, egyszerű és jól látható számlapok tartoznak ide. A Bold óralapok is hasonlóak, ám ezekben vaskos számjegyek találhatók. Az Arc számlapok íveket foglalnak magukban, ezek interaktív csíkok, amelyek mérési adatok napi előrehaladását jelzik. Az Arc számlapokhoz további adatokat adhatunk a kezdőképernyőn, mindenféle korlátozások nélkül.

Természetesen akárcsak elődje, a Pixel Watch 2 is optikai pulzusmérő és véroxigénszint-mérő szenzorral lett felszerelve, azonban az új érzékelő 40 százalékkal pontosabb eredményeket biztosít, mivel a csuklón több helyen is méri a pulzusszámot.

Az okosóra a folyamatos elektrodermális aktivitásérzékelésnek köszönhetően képes a felhasználó stressz-szintjét is nyomon követni. Az okosóra monitorozza az alvási minőséget is, amibe mostantól a bőrhőmérséklet-mérés is is besegít. Talán az egyetlen felróható hiányosság az EKG kimaradása a repertoárból, miközben a legnagyobb konkurensek, az Apple és a Samsung mind biztosítják ezt a funkciót.

Az óra mellé ingyen jár egy 6 hónapos Fitbit Premium előfizetés, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi az okosóra által mért teljesítményadatokat. A szolgáltatás magyarázatot adhat arra, hogy a felhasználó miért teljesít jobban, vagy rosszabbul, mint korábban.

Mivel a Fitbit Premium az okosóra által gyűjtött összes adatot kiértékeli, képes lesz akár azt is megmondani, hogy például ma azért futottunk rosszabb időket, mert az elmúlt napokban nem aludtuk ki magunkat rendesen. Az okosóra új virtuális edző funkcióval is fel lett vértezve, amely segít tartani a megfelelő tempót és pulzusszámot mozgás közben.

A Google Pixel Watch 2 5ATM és IP68 minősítéseknek megfelelően áll ellen a vízzel és a porral szemben, vagyis használható vízi sportok űzése közben is. Az új modell újdonsága az ultraszélessávú frekvenciákkal való kompatibilitás, amelynek segítségével az óra más UWB eszközöket nyomon követhet, illetve magát az órát is követhetjük, amennyiben szükséges. A Google még nem dobott piacra nyomkövető eszközöket, de egy etikus Készülékkereső hálózat kiépítésén már most is dolgozik.

A készülék egyik új funkciója a vészhelyzet-megosztási lehetőség, amely az okosóra tartózkodási helyét elküldi több megbízható kapcsolatnak. A Safety Check funkció révén ez automatikusan is működhet, a felhasználó beállíthat egy időzítőt, hogy szerinte mennyi idő múlva érhet célba biztonságban, ha ez az idő lejár, a vészhelyzeti megosztás magától is megtörténik.

A Google Pixel Watch 2 személyre szabását nem csupán számlapokkal, de pántokkal is megtehetjük. Van sportos, van szövet, és fémláncból készült opció is, ráadásul a csatlakoztatási mechanizmus ugyanaz, mint tavaly, így a korábbi modellhez gyártott szíjakat is használhatjuk az új készülékkel.

A Google Pixel Watch 2 vételára 350 dollárról (~ 130 ezer Ft) indul, amennyiben beérjük Bluetooth csatlakoztathatósággal. Ha szeretnénk LTE modemet, az további 50 dollárba kerül. A viselhető eszköz előrendelése már megkezdődött.

Forrás: GSMArena