Még hosszú évekig nem lesz microLED kijelzős Apple Watch Ultra

Korábbi jóslatok azt állították, hogy 2026-ban jelenik meg az első microLED kijelzővel szerelt Apple Watch Ultra okosóra. A legújabb értesülések szerint a magas gyártási költségek és egyéb gyártással kapcsolatos problémák miatt a készülék megjelenése 2026 utánra halasztódhat.

Korábban a TrendForce nevű kutatócég jósolt 2026-os megjelenést az Apple legdrágább és legjobban felszerelt okosórájának, illetve annak microLED képernyővel szerelett változatának. Most pedig a The Elec állítja azt, hogy ez bizony hosszú évekig még biztosan nem történhet meg.

Az Apple a szóbeszédek szerint már közel egy évtizede dolgozik egy egyedi fejlesztésű MicroLED kijelzőn. Ez a fajta fejlett képernyő jobb fényerőt, színvisszaadást, dinamikatartományt, betekintési szögeket és hatékonyságot biztosít. Egy ilyen panelen a képek úgy néznek ki, mintha a kijelző üvegének tetejére festették volna őket. A jelenlegi Apple Watch Ultra megjelenítője 1,93 colos, míg ez a bizonyos MicroLED modell várhatóan 2,12 colos kijelzővel érkezik majd. Az Apple legfőbb problémája az, hogy egy ilyen nagy pixelsűrűségű képernyő előállítási költségei még mindig megfizethetetlennek számítanak egy olyan készülék esetében, amelyet jelenleg 799 dolláros áron kínálnak.

A kalkulációk szerint egy 2,12 hüvelykes microLED képernyő akár 150 dollárba is kerülhet, ami négyszerese egy jelenlegi OLED kijelző előállítási költségének. A panel jelenlegi árát tekintve, ez a bizonyos microLED Apple Watch Ultra sokkal többe kerülne, mint a legújabb iPhone Pro modellek. Ilyesmit pedig még azért az Apple sem tud megengedni magának a fogyasztóival szemben. Így aztán az okosóra megjelenése nemhogy 2026-ban, de még 2027-ben is kétséges, állítják a források.

A gyártási nehézségek ellenére az Apple még mindig azt tervezi, hogy az összes LCD, OLED és MiniLED megjelenítőt lecseréli MicroLED-re. A technológiát pedig igyekeznek úgy megtervezni, hogy az Apple Watch, iPhone, iPad, Mac és Vision Pro headseteken, vagyis az összes készülékükön használható lehessen.

A saját microLED képernyők tervezésének hátterében az áll, hogy az Apple minél inkább csökkenteni szeretné a Samsungtól, mint beszállítótól való függőségét, illetve a saját kijelzők házon belüli megtervezése további előnyöket is biztosít a gyártó számára. Igen ám, de ha a fenti értesülések igazak, akkor erre még éveket kell várniuk az almás cég vezetőinek, hacsak az összes erőforrást rá nem állítják a microLED technológia fejlesztésére.

Forrás: MacRumors