IoT okosórával jelentkezett az egyiptomi CardoO

Egyiptomról mindenkinek a múmiák, a homokdűnék, misztikus és fenséges történetek jutnak az eszébe, pedig ott is gyártanak kütyüket. Az egyik helyi cég éppen egy IoT okosórát doboz piacra nemrég, én pedig a hírek mazsolázása közben úgy döntöttem, a CardoO készüléke megérdemel pár gondolatot.

A céget az okosóra fejlesztésekor az motiválta, hogy fejlett funkciók és széleskörű csatlakoztathatóság révén egyszerűsítse, illetve javítsa a felhasználók életvitelét. A CardoO IoT termékekkel foglalkozik, ha a fogalom esetleg nem volna ismerős számodra, erre a linkre kattintva tudsz tovább tájékozódni!

A startup tavaly októberben 660 000 dolláros indulótőkét gyűjtött be, hogy elérje célját, ami nem más volna, mint a prémium és a kiváló ár/érték arányú okos eszközök vezető arab márkájává válni. A legújabb lépés ebben a törekvésben a CardoO Watch piacra dobása, ami a cég szerint egyszerre stílusos és sokoldalú, ötvözi a divatot és a funkcionalitást.

A készülék mellé természetesen van hangzatos bejelentő közlemény is, amelyben ecsetelik, hogy mennyire büszkék arra, hogy egy egyiptomi terméket, egy teljesen egyiptomi fejlesztőkből álló csapat hozott létre a cégen belül, bennünket viszont jobban érdekelnek a száraz technikai adatok.

Az óra belsejében RTL8762DK típusú chipset teljesít szolgálatot, a vezeték nélküli kapcsolatokat pedig Bluetooth 5.0 technológia biztosítja. A hivatalos adatlapja szerint a készüléket iOS és Android rendszerű okostelefonokkal is könnyedén összekapcsolhatjuk, a cink ötvözetből készült, 35 grammos készülék még a vízzel szemben is rendelkezik némi ellenállóképességgel, ami kiérdemeltte az IP67 minősítést.

Az IoT integráción kívül egyébként a CardoO Watch eléggé átlagos, általános készüléknek tűnik, ami 1,9 hüvelykes, 240 x 283 pixel felbontású IPS megjelenítőt kapott, míg az óra belsejében 260 mAh kapacitású akkumulátort találni, ami állítólag tipikus felhasználás mellett 5-7 napos üzemidőt képes produkálni. Valószínűleg így is lehet, mivel az okosóra egy zárt, saját rendszert futtat, nem pedig Wear OS-t, ami ugyebár habzsolja a telepben tárolt energiákat.

Azt egyelőre nem tudni hogy a közel-keleti brandeknek mekkora esélye van meghódítani a globális piac egészét, de a saját régiójában akár még sikeres is lehet a CardoO Watch. Az okosóra egyébként helyi pénzből átszámítva nagyjából 28 ezer forintért kapható, ami a fenti felszereltségért egyáltalán nem számít rossz árnak. Érdemes lehet szemmel tartani az indiai mellett az arab cégeket is, mert sosem tudni, hogy mikor lép majd ki az egyik a saját piacáról és ha ez megtörténik, akkor legalább nem lesz teljesen ismeretlen a nevük számunkra sem.

Forrás: Disrupt-Africa