Íme 6 szempont, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha okosórát szeretnénk vásárolni

Pár évvel ezelőtt az okosóra birtoklása afféle luxushóbortnak számított, de mára már teljesen hétköznapi kiegészítői ezek az átlagos kütyü-felhasználónak. Rengeteg gyártó és rengeteg termék van a piacon, könnyű elveszni a kínálatban, ezért a TheGulfBusiness összeállított egy egyszerű vásárlási útmutatót, amely 6 fontosabb szempont alapján igyekszik segíteni azoknak, akik mostanában tervezik viselhető eszköz beszerzését. Az alábbiakban az ő gyűjtésük következik.

A kollégák szerint 6 főbb szempontot érdemes szem előtt tartani, ha okosórát szeretnénk vásárolni. Mindegyikkel maximálisan egyetértünk, jöjjenek tehát ezek!

Kompatibilitás

Vannak okosórák, amelyek már önmagukban is képesek kiváltani egy okostelefont, de a legtöbb akkor biztosítja tudása legjavát, ha párosítva van valamilyen telekommunikációs készülékkel. Épp ezért a kompatibilitás kérdése nagyon fontos, mivel rengeteg funkciótól eleshetünk, ha az adott óra nem támogatja a mobilunk által futtatott szoftveres rendszert. Szerencsére rengeteg olyan készülék van a piacon, amely egyszerre kompatibilis az Android és iOS ökoszisztémát futtató mobilokkal.

Üzemidő

Egy okosóra állandóan használatban van, folyamatosan monitorozza a keringési rendszerünket, jelzi a párosított készülék értesüléseit, akadnak olyanok, amelyekkel fogadni lehet a bejövő hívásokat, és még rengeteg mindenre képesek ezek a viselhető eszközök. A funkciók csak addig hasznosak, ameddig élni tudunk velük, ehhez pedig szükséges egy tisztességes akkumulátoros üzemidő. Így aztán mielőtt kiválasztjuk a megfelelő órát, mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen sűrűn kell majd konnektorra dugni azt. Fontos: minél több funkciót kínál egy adott készülék, úgy lesz annál rövidebb az üzemideje, a hosszú üzemidőt kínáló készülékek pedig ritkán biztosítanak az alapvető lehetőségeknél többet. Gondoljatok csak bele: ha be van kapcsolva a navigáció, a 24 órás pulzusmérés, megy a Bluetooth, netán egy nem zárt rendszer fut az adott órán – esélytelen, hogy többnapos üzemidőre számítsunk.

Rugalmasság

Ezt a szempontot talán nem szükséges túlmagyarázni. Egy okosóra esetében elvárás, hogy minél több olyan funkciót biztosítson, amelyek elkerülhetővé teszik azt, hogy az okostelefont kivegyük a táskából, zsebből. Egy óra segítségével is megoldható kell legyen a fizetés – NFC segítségével – a hívások fogadása, az üzenetek ellenőrzése, esetleg megválaszolása, jó ha az óra képes zenét lejátszani, akár helyi tárolású fájlokból, akár streamingen keresztül. Minél több ilyet tud egy óra, annál hasznosabb.

Egészségkövetés

Egy okosóra esetében az egészségkövetéssel kapcsolatos funkciók talán a legfontosabbak közé tartoznak. Ha aktív életet élünk azért, ha krónikus betegek vagyunk, akkor meg azért. Minél több ilyen lehetőséget kínál fel egy okosóra, annál jobb. Egy jó okosóra képes követni a felhasználó pulzusát, sport aktivitását, számolni az elégetett kalóriákat, követni az alvási minőséget, a stressz-szintet és más hasonlókat. Törekedjünk arra, hogy az általunk kiválasztott készülék a lehető legtöbb ilyen opciót felkínálja, még akkor is, ha nem igazán vagyunk sportos alkatok. Egy okosóra akár az életmódunkat is jobb irányba fordíthatja.

Alkalmazástámogatás

Nagyon sok felhasználó inkább otthon hagyja az okostelefonját, ha elmegy futni, edzeni, vagy csak szimplán tesz egy rövid sétát. Ilyenkor jöhet jól az, ha az okosóra képes csatlakozni kedvenc zenei streaming szolgáltatónkhoz, vagy futtatni bármely olyan alkalmazást, amelyet egyébként a mobilon is sűrűn használunk. Minél használhatóbb egy okosóra önmagában is, annál jobb.

Árazás

A végére hagytunk egy elég nyilvánvaló szempontot, és bár egyértelmű, hogy mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér, egy okosóra árazása attól még elsődleges megfontolni való. Érdemes sorra venni, hogy milyen funkciók számítanak elsődleges fontosságúnak számunkra, és hogy az adott okosóra azért az összegért cserébe, amelyet leszurkolni készülünk érte, képes-e biztosítani azokat. Egy okosóra jóval hosszabb távú vétel lehet, mint egy mobil, így aztán érdemes jól átgondolni, mennyit szánunk az adott készülékre. Egy olcsóbb ajánlat megvásárlása legalább annyi utólagos bánatot okozhat, mintha teljesen feleslegesen megveszünk egy drágább készüléket, amelyet aztán nem használunk ki.

Forrás: TheGulfBusiness