Hároméves támogatást kap a Google Pixel Watch

A Wired csapata nemrégiben interjút készített Björn Kilburnnel, a Google Wear OS termékmenedzsment igazgatójával, aki elárulta a médiumnak, hogy a napokban bemutatott Google Pixel Watch három évig tartó szoftveres támogatást fog kapni. Ebben csupán az a cinkes, hogy a szintén Wear OS 3 rendszert futtató Samsung Galaxy Watch 5 plusz egy évig részesül majd frissítésekben.

Az eltérés magyarázata az, hogy a Wear OS 3 rendszerektől kezdve, a Google már nem felel a nem általuk gyártott viselhető eszközök frissítéséért. Az okosórákra fejlesztett platform korábbi verzióinak minden frissítése a keresőóriástól érkezett, ami így leírva nagyon jónak tűnik, de azt nem lehetne mondani, hogy a Google törte volna magát azért, hogy ezek az adatcsomagok időben megjelenjenek.

Így aztán a Wear OS 3 rendszertől számítva minden okosóra-gyártó maga felel a készülékek frissítéséért. Nem csupán ezért, de a csatlakoztathatóságért is, mivel mostantól minden manufaktúrának saját alkalmazást kell fejlesztenie a telefonok és az órák párosításához. Nyilván ez kevésbé jelent majd gondot az olyan óriási cégek számára, mint a Samsung, a dél-koreai gyártó egyáltalán nem számít kezdőnek az okosórák világában, de a kisebb gyártóknak gondjai lehetnek majd a Wear OS ökoszisztémába való belépéssel. Magyarán szólva a kisebb manufaktúrák nagy valószínűséggel kerülni fogják a Google okosórás rendszerét.

Kilburn azt nyilatkozta, hogy a Google-nek szándékában áll minden évben kiadni egy új Wear OS verziót, illetve negyedévente érkeznének kisebb frissítések is, amelyek új „élményeket” hoznának a készülékek tulajdonosai számára. A keresőóriás munkatársa azt nem tisztázta, hogy a Pixel Watch mellé miért a Fitbit Wear OS appja jár, miközben a Google Fit nincs előre telepítve, holott utóbbi minden Wear OS rendszert futtató készülékhez elérhető a Play Áruházon keresztül. Sejtésünk szerint a két applikációt össze fogják vonni a nem túl távoli jövőben, de ezzel kapcsolatban nem történt eddig hivatalos bejelentés.

Azoknak, akik Wear OS 2 a rendszert futtató és Snapdragon 4100 vagy 4100+ chippel szerelt órájuk van egyelőre nem kell aggódniuk a Wear OS 3 idei érkezése miatt, mert a Google még nem másította meg azon szándékát, hogy a rendszert 2022-ben elérhetővé tegye a támogatott modellek számára.

Forrás: Wired