Elképesztő növekedést produkált az indiai okosóra-piac

Az indiai az egyik legnagyobb piac nem csupán okostelefonok, de szinte minden műszaki cikk szempontjából, így, mindenképpen érdemes szemmel tartani ezt az országot. A Counterpoint Research nemrégiben publikálta az IoT eszközökre vonatkozó, az idei év első negyedét vizsgáló jelentését, amelyben arról számol be, hogy az indiai okosóra-piac elképesztően növekedett 2022 első három hónapjában.

A gyűjtött adatok szerint az indiai okosóra-piac 173 (!) százalékkal nőtt a vizsgált időszak alatt, éves szinten. A gyarapodás mozgatórugói a számos új termék és a különböző leárazások voltak. A helyi piacot a Noise vezette, 23 százalékos részesedéssel, mögötte pedig a Fire-Boltt és a boAt vághatta a legnagyobb szeleteket a képzeletbeli tortából. A Realme által menedzselt Dizo márka a negyedik helyet szerezhette meg, míg a Samsung, az első igazán nagy, nemzetközi név ezen a listán csak az ötödik helyet kaparinthatta meg. Az ok egyszerű, habár remek eszközök a Galaxy Watch 4 készülékek, olcsónak nem igazán lehetne őket nevezni.

A legnagyobb növekedést nyilván az olcsó, 67 dollár alatti eszközök érték el, ezek 87 százalékkal növelhették a piaci részesedésüket, míg a 13-27 dollár közötti eszközök az eddig legnagyobb, 14 százalékos növekedésüket produkálhatták a januártól márciusig tartó időszak alatt. Az elemzők szerint nagyon sok márka kezdett el erre a kifejezetten olcsó árkategóriára koncentrálni, hogy azokat vonzzák be elsősorban, akiknek még sosem volt semmilyen okosóra eszközük. A gyártók arra is sok gondot fordítottak, hogy a reklámokat és a promóciókat a csúcsra járassák, mind az offline, mind az online felületeken.

A gyártók a nagyobb méretű megjelenítőket igyekeznek erőltetni, ami piaci szempontból is egy helyes döntés, mert hajtja a szegmenst. Most már az okostelefonokat is használó fogyasztóknak legalább 1,5 colos okosóra van a birtokukban, ami 11 százalékos növekedés éves szinten. A legfontosabb és leginkább elvárt funkciók a méretesebb képernyők mellett a véroxigénszint-mérés, valamint a vérnyomás kalkulálás – azért nem mérést írunk, mert nagyon kevés viselhető eszköz képes orvosi eszközök pontosságával megállapítani a felhasználó vérnyomását -, illetve a virtuális asszisztensek. Az elemzések szerint azoknak az eszközöknek is nőtt a száma, amelyekkel telefonálni lehet, igaz ezek nem beépített modemmel szerelt készülékek, hanem olyan okosórák, amelyekkel a telefonnal, Bluetooth kapcsolaton keresztül lehetséges a hívások lebonyolítása – ezeket a Fire-Boltt szolgáltatta a helyi vásárlók számára.

Forrás: GSMArena