Elképesztő arányban nőtt az indiai okosóra-piac

Az Egyesült Államok után India a második legnagyobb piaca a viselhető eszközöknek, így mindenképpen érdemes szemmel tartani az ott zajló történéseket. Az IDC legfrissebb jelentése éppen ezt a régiót vette górcső alá, a szakértők szerint az idei év első negyedévében óriási növekedés volt tapasztalható.

India nem csak a fogyasztás, de a termelés szempontjából is egyre fontosabb területté válik, elsősorban azért, mert az amerikai gyártók, köztük az Apple is, egyre inkább ide költöztetik a gyártást, a USA-Kína feszültségek és a koronavírus után levont egyértelmű következtetések miatt.

Az IDC elemzésére visszatérve, a januártól márciusig tartó időszak alatt az indiai vásárlók összesen 25 millió viselhető eszközt vettek birtokba, ami óriási eredmény éves szinten, de az előző negyedévhez viszonyítva annyira nem monumentális, mivel a tavalyi utolsó negyed elég erősre sikeredett. A növekedés 80,9 százalékos, ami valóban figyelemreméltó, de ez is csak éves szinten értendő.

Az okosórák szállítási számai 180 százalékkal nőttek, az eladások zömét az olcsó, alapvető felszereltséggel bíró készülékek tették ki. A fülhallgató eladások is 48,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a vezeték nélküli fülesek pedig nagyjából 64 százalékkal voltak kelendőbbek, mint tavaly ilyenkor.

Az okoskarkötők eladásai viszont elég durván, 87 százalékkal estek vissza, tavaly 259, most csupán 34 millió készüléket értékesítettek az indiai piacon. Az emberek inkább órát vesznek karkötő helyett? Az IDC adatai szerint egy helyi cég, a boAt szerezte meg a legnagyobb piaci részesedést, övék a szegmens 25,6 százaléka, ez a gyártó képes volt éves szinten megduplázni az eladásait.

A másik legnagyobb szereplő a Boltt, néha mi is szoktunk írni a cuccaikról, 12,4 százalékos részesedéssel, őket pedig a Noise követi 11,9 százalékkal. Utánuk a Boult Audio jön a maga 9,3 százalékával, az ötödik helyet pedig egy régi ismerős, az Oppo kaparinthatta meg. Az általuk elért 4,7 százalékban benne vannak a OnePlus eladásai is.

Forrás: GSMArena