Egy tanulmány szerint az okosórák segíthetnek a Parkinson-kór diagnosztizálásában

Egy friss tanulmány szerint az okosórák segíthetnek a Parkinson-kór diagnosztizálásában, amit így akár hét évvel a tünetek megjelenése előtt is el lehetne csípni. A brit Cardiffi Egyetem demenciakutató intézetének csapata mesterséges intelligenciát használt több tízezer okosóra-felhasználó adatainak elemzéséhez, a tanulmány ez alapján a kutatás alapján készült.

A szakemberek 103 712 okosórát viselő személy adatait elemezték 2013 és 2016 között folyamatosan, egy héten keresztül. Követték a felhasználók mozgási sebességét, és képessé váltak megjósolni, hogy kinél alakul ki Parkinson-kór. A kutatók abban bíznak, hogy az órákat a nem túl távoli jövőben szűrőeszközként is használni lehetne.

A Nature Medicine folyóiratban publikált cikk szerint azonban további vizsgálatokra van szükség, az általuk nyert eredményeket világszerte gyűjtött adatokkal kellene összehasonlítani, ellenőrizve kutatásuk pontosságát. A Parkinson-kór által okozott agykárosodás hosszú évek lefolyása alatt alakul ki. A szörnyű betegség tünetei közé tartozik az akaratlan remegés, a lassú mozgás, illetve a merev és nehezen mozgó izmok. A betegséggel az a legnagyobb gond, hogy mire a diagnózist sikerül megállapítani, az agysejtek már nagymértékben károsodtak, a folyamat pedig visszafordíthatatlan.

Mivel az Egyesült Királyság lakosságának nagyjából 30 százaléka visel valamilyen okosórát, a kutatást vezető Dr. Cynthia Sandor úgy véli, hogy ezek olcsó és megbízható eszközei lehetnének a korai stádiumú Parkinson-kór azonosításának. A doktornő szerint:

„Megmutattuk, hogy egyetlen hétnyi rögzített adat akár hét év távlatában is előre jelezheti az eseményeket. Ezekkel az eredményekkel értékes szűrővizsgálati eszközt fejleszthetünk ki a Parkinson-kór korai felismerésére. Ez (amit elértünk) mind a kutatásra, mind a klinikai vizsgálatokra való jelentkezési hajlandóságra hatással van, mivel a betegek a jövőben, amikor a megfelelő kezelések elérhetővé válnak, sokkal hamarabb férhetnek majd hozzá azokhoz.”

Forrás: BBC