Az okosórák hamarosan egy kiegészítővel fájdalommentesen mérhetik majd a vércukorszintet

Bármit is hittetek, szinte az összes okosóra-gyártó foglalkozik azzal a kérdéssel, miként lehetne non-invazív módon (seb ejtése nélkül) mérni a felhasználók vércukor-szintjét. Hogy az Apple, vagy a Samsung és más gyártók mikor építik bele ezt a technológiát a saját viselhető eszközeibe, arról fogalmunk sincs, de az Afon nevű  cég hamarosan elkészíti a saját megoldását, amely helyettesítheti a fájdalmas ujj szurkálást. A cég által fejlesztett vércukorszint-érzékelő egy viselhető eszközzel együtt lesz használható és folyamatosan biztosítja majd a mérési adatokat.

Az Afon ismét a nem invazív glükózmonitorral kecsegtet, és egy nemrégiben közzétett Twitter-bejegyzésben bemutatta az érzékelő renderelt képeit is, néhány a szenzorral kompatibilis viselhető eszköz és párosított okostelefon mellett. A posztban a következő idézet szerepel:

„Képzelje el, hogy nem korlátozza az ujjbegyes vércukorszint-mérője”.

Jelenleg a legpontosabb és leggyorsabb otthoni vércukorszint-mérési opció az a bizonyos kis masina, amelyhez az ujj megszúrásával tudunk vérmintát venni és vannak olyanok, akiknek ezt naponta többször is meg kell ismételnie. Fájdalom és szöveti hegesedés kéz a kézben jár ezzel a mintavételi megoldással. Ehhez képest az Afon fejlesztése nem igényli a vérmintát, vagyis non-invazív és teljesen fájdalommentes.

A fejlesztéssel foglalkozó cég nem csak a levegőbe ígérget, egy megjelenési ablakot is publikáltak, szerintük 2024 elején reális esélye van annak, hogy piacra dobják az eszközt. Egyértelmű okokból kifolyólag az első széles körben jóváhagyott, teljesen noninvazív, folyamatos vércukorszint-mérést biztosító eszköz bemutatásáért rendkívül éles verseny folyik, ugyanakkor minden ilyen jellegű fejlesztésben résztvevő gyártó számára létfontosságú, hogy terméke biztonságos és pontos legyen, mivel a jövőben felhasználók millióinak nyújthat potenciálisan életmentő segítséget.

Korábban voltak arra utaló jelek, hogy az Afon érzékelője 2022 végén már forgalomba kerülhet, de talán jobban járunk a 2024-es starttal, mivel így tovább csiszolhatják a technológiát, további kísérleteket végezhetnek. A vállalat nemrégiben jelentette be, hogy 2,4 millió eurót kapott az Európai Innovációs Tanácstól, hogy segítsék a fejlesztési munkálatokat.

Az általuk fejlesztett eszköz működési elve a következő: az érzékelő nagyfrekvenciás mikrohullámokat használ a vércukorszint monitorozására, majd a releváns adatokat elküldi az okosórán vagy okostelefonon futó társ alkalmazásnak. A mintavételi folyamatban egyáltalán nincs szerepe tűnek. A vércukorszint-mérő árát még nem hozták nyilvánosságra, de úgy gondoljuk, hogy még az idén hallani fogunk érdekességeket a készülékkel kapcsolatban.

Forrás: NotebookCheck