A Masimo vezére nyilatkozott az Apple elleni perről

Az orvostechnológiai eszközök gyártásával foglalkozó Masimo alapítója és vezérigazgatója Joe Kiani nemrég interjút adott a The Wall Street Journalnak. Ebben arról is beszélt, hogy a vállalat eddig 100 millió dollárt költött a négy évvel ezelőtt indított Apple elleni perre. Ez hatalmas összeg a cég számára, tekintve, hogy a vállalat tavalyi nyeresége mindössze 144 millió dollár volt. A perben azt állították, hogy az Apple megsértette az általuk használt pulzoximéterrel kapcsolatos szabadalmakat. Kiani szerint valakinek ki kellett állnia az Apple ellen.

A pulzoximéter arra szolgál, hogy a felhasználó vörösvérsejtjeiben szállított oxigén telítettségét megmérje. Ennek 95 és 100 százaléknak között kell lennie. Amennyiben az érték 95 százalék alá esik, az azt jelenti, hogy a szeménynek alacsony az oxigénszintje, azaz hipoxémiája van, és szüksége lehet kiegészítő oxigénre. Az ilyen eredmény az illető tüdejével kapcsolatos problémákra is utalhat.

Amikor a Masimo vezérét arról kérdezték, hogy miért volt hajlandó ennyi pénzt költeni a perre, a válasza az volt, mert senki sem áll ki ellenük. Ha ő meg tudja csinálni, akkor az talán javít az Apple-ön is – véli a cégvezér.

Állítása szerint mindenki lebeszélte a pereskerésről. Az emberek azt mondták neki, hogy őrült, és nem mehet harcba az Apple ellen, mert nekik korlátlan erőforrásaik vannak. Ugyanakkor a Masimo vezérét barátság köti Biden elnökhöz, és talán úgy gondolta, hogy ez megakadályozza majd az államvezért abban, hogy vétót emeljen a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság tiltó rendelete ellen. És valóban, Biden elnök nem mentette ki az Apple-t, ugyanakkor a vállalat mégis kegyelmet kapott, mivel az amerikai szövetségi kerületi fellebviteli bíróság felfüggesztette a rájuk kirótt tiltó végzést.

Jelenleg a tiltó végzés függőben van, és az Apple állítólag kifejlesztett egy alternatív módszert arra, hogy az Apple Watch órák továbbra is képesek legyenek a felhasználó véroxigénszintjének mérésére. Az Apple állítólag az amerikai vámhatósághoz is benyújtotta ezeknek a változtatásoknak a listáját. Az ezzel kapcsolatos döntés meghozatalát január 12-re tűzték ki. Amennyiben a hivatal egyetért azzal, hogy a módosításokkal a Apple már nem sérti a Masimo szabadalmait, akkor a Apple az applikált változtatásokkal együtt újra forgalmazni kezdheti az érintett viselhető eszközöket.

Forrás: PhoneArena