Így lehet javítani egy okosóra üzemidejét

Az okosórák rengeteg olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek gyorsan lemeríthetik a bennük lévő akkumulátort, de szerencsére vannak módok a viselhető eszközök üzemidejének növelésére. Ezekből készített egy összeállítást a Tom’s Guide oldala, mi pedig úgy gondoltuk, hogy érdemes lehet megosztani veletek ezt a pár gondolatot magyar nyelven is.

Az első, és talán az egyik legfontosabb lépés az óra beállításainak ellenőrzése, és annak kiderítése, hogy mi meríti leginkább az akkumulátort. Ezután a felhasználó eldöntheti, miként kezeli ezeket a funkciókat, illetve alkalmazásokat a szükséges teljesítmény elérése, illetve az üzemidő javítása érdekében.

Az okosóra üzemidejének meghosszabbításához azzal is hozzá lehet járulni, ha a tulajdonos testre szabja, mely (mobilos) alkalmazások küldhetnek értesítéseket az órára. Az energiatakarékos, illetve a repülőgép funkció engedélyezése, valamint a „Ne zavarjanak” és az alvó üzemmód szintén fokozhatja az üzemidőt.

Azzal is lehet nyerni némi plusz működési időt, ha letiltjuk a haptikus visszajelzést, a hangaktiválást és azokat a felesleges alkalmazásokat, amelyekre éppen nincs szükségünk. Az üzemidő persze ezektől nem lesz drasztikusan hosszabb, de nem hátrány, ha van nálunk egy extra töltőkábel és egy powerbank. A segítségükkel elkerülhető, hogy az okosóra éppen akkor merüljön le, amikor távol vagyunk a konnektorok biztonságától. Egyébként, ha már az embernek van okostelefonja vagy tabletje, sem rossz, ha van egy hordozható töltő a táskában.

Az éppen nem használt alkalmazások letiltása tehát segíthet, de ha vannak olyan appok, amelyeket egyáltalán nem használunk, azokat érdemes eltávolítani, mert az szintén javíthat az okosóra üzemidején, illetve nyerhetünk némi extra tárhelyet.

Az okosóra rendszeres karbantartása, illetve tisztítása – és ez értendő mind digitális, mind fizikai értelemben – segíthet abban, hogy a készülék zökkenőmentesen és hatékonyan működjön. Igazából a legjobb üzemidő javító trükk a felhasználói fegyelem, vagyis annak teljes irányítása, hogy mi fut a készüléken, és milyen szolgáltatások vannak bekapcsolva. Habár az okosórák java részét védettek az ilyenektől, asztali számítógépeken és telefonokon ez a legjobb védelem a vírusokkal szemben is.

A fenti gondolatok közül sok elsőre klisésnek hangzik, de higgyétek el, van bennük ráció, sokszor ilyen apró banánhéjakon csúszik el a felhasználói élmény.

Forrás: Tom’s Guide