Vérnyomást és vércukorszintet mérhetnek az Apple Watch Series 10 okosórák

Igazából még meg sem száradt rendesen a tinta a legújabb Apple Watch okosórák dobozán, de már arról beszélnek egyesek, hogy mire lehet számítani az almás viselhető eszközök jövőjében. Az Apple Watch Series 10 modellek állítólag képesek lesznek követni a vérnyomást, az alvási apnoét, ezáltal biztosítva teljesebb egészségügyi betekintést. 

Az is tervben van állítólag, hogy nem invazív vércukorszint-mérést építsenek az órákba. A leolvasások nem lesznek orvosi minőségűek, inkább csak a felhasználók tendenciáit fogják feltárni, majd az óra figyelmeztet, ha a tulajdonos már ott van a diabétesz előszobájában. Az Apple számára állítólag nem bír fontossággal, hogy ellássák a meglévő cukorbetegséget, vagyis az ujjakat szúró eszközt nem óhajtják kiváltani még véletlenül sem a saját megoldásukkal. A cél az előrejelzés, semmi egyéb.

Az Apple megoldása a rövidhullámú infravörös abszorpciós spektroszkópián alapul, amely fényt sugároz a felhasználó bőrén keresztül az erek és a sejtek közé, majd a visszaverődő fényt olvassa le, hogy segítsen kiszámítani a véráramban lévő glükózkoncentrációt. Az új információk a Bloomberg cikkéből származnak, amelyben visszatekintenek az Apple Watch órák fejlesztésének korai napjaira is. A viselhető eszközök kidolgozása még Steve Jobs vezérigazgatói megbízatásának végén kezdődött, az almás vállalat vezére állítólag több magas rangú vezetőt már akkor azzal bízott meg, hogy kezdjenek el kidolgozni egy nem invazív vércukorszint-mérést lehetővé tévő funkciót.

Az Apple ezután létrehozott egy Avolonte Health nevű csoportot, amely azon munkálkodott, hogy a legelső Apple Watch megkapja a vércukorszint-mérőt. Mint tudjátok, ebből nem igazán lett semmi. Az Avolonte Palo Altoban székelt, egy kétszintes épületben, alig 15 percre az Apple főhadiszállásától, mérnökök, orvostechnikai szakértők, és alváskutatók közösen dolgoztak a falai között. Ha hiszitek, ha nem, az Apple eleinte azon munkálkodott, hogy az Apple Watch és az Egészség alkalmazás kompatibilis legyen az Android rendszert futtató készülékekkel, mivel az Apple Watch az iPhone eladások egyik hajtóereje volt akkoriban.

Forrás: GSMArena