Tovább növekedett a viselhető eszközök legnagyobb piaca

Az IDC nevű elemzőcég nemrég publikálta a legutóbbi negyedévre érvényes elemzését, amelyben a viselhető eszközök legnagyobb piacát, vagyis Indiát vizsgálta. 2023 harmadik naptári negyedévében a régió elképesztő, 29,2 százalékos növekedést produkált éves szinten. Egyszerűen hihetetlen, hogy ezek után az apró kütyük után, ebben az országban egy pillanatra sem lankad az érdeklődés.

A piacot egy nálunk kevésbé ismert, ott viszont rendkívül népszerű márka, a boAT vezeti a maga 29,7 százalékos piaci részesedésével, ami közel háromszorosa annak, mint amit a Noise a magáénak tudhat. Ez a cég viselheti az ezüstérmet. A július és szeptember közötti időszakban, 48,1 millió készüléket szállítottak, így az első kilenc hónapra összesen 105,9 millió darab jutott, ami 5,8 százalékos növekedést jelent 2022 első három negyedév viszonyítva.

A teljes átlagos eladási ár 27,2 dollárról 21,7 dollárra csökkent – természetesen Indiában továbbra is a rúpia a fizetőeszköz, de az IDC elemzését követjük, amiben dollár a megadott valuta -, ennek a csökkenésnek egy új terméktípus, az okosgyűrű terjedése az oka. Ezekről az apró biometrikus követőeszközökről már mi is többször beszámoltunk, lényegében egy gyűrűről van szó, amiben mindenféle érzékelők találhatóak, így képesek követni a napi aktivitást, a keringési rendszert, de mivel nincs rajta kijelző, képtelen elvonni a figyelmet a fontosabb dolgokról. Úgy látszik, egyre többen szeretik ezt a kategóriát Indiában is.


De azért a hagyományos kialakítású viselhető eszközök sem panaszkodhatnak, az okosórák kategóriája 41 százalékkal nőtt, a karkötők iránti érdeklődés ellenben 23,4 százalékkal csökkent. De ahogyan forrásaink is rámutatnak, a két kategória között egyre inkább halványul a határ. A viselhető eszközök kategóriájába a fülhallgatók és hasonló audio eszközök is beletartoznak, ezekből 30,9 millió lett kiszállítva, vagyis a 48,1 milliónyi termék nagy részét ezek tették ki, ezek vezetnek a viselhető eszközök szegmensen belül.

Az előbb már említett boAT is ezekkel a készülékekkel szerezhette meg vezető pozícióját, illetve 33,3 százalékos gyarapodást könyvelhetett el éves szinten. A vállalat leginkább azért van az élen, mert folyamatosan együtt dolgozik olyan cégekkel, mint a Qualcomm, a Dolby, vagy a Dirac, ezáltal mindenféle klassz és új funkciót képes beépíteni készülékeibe, arról nem is beszélve, sikeresen leszerződött még több gyártópartnerrel.

Az első 5 helyezett között csupán egyetlen olyan márka volt, ami okostelefonokkal is házal az indiai régióban, ez pedig az Oppo, habár az IDC valamiért szereti hozzájuk csapni a OnePlus-t is. Mindenesetre a páros jelenleg a harmadik helyen áll a a vezeték nélküli fülhallgatók piacán, második helyen a nyakpántok kategóriájában. A cég leginkább a Buds 2R, Enco Buds 2, valamint a Nord Buds 2 termékek miatt válhatott ilyen népszerűvé.

Elsőre talán az gondolhatjátok, hogy felesleges figyelni az indiai állapotokat, szerintünk azonban érdemes, mivel bőven megvan annak az esélye, hogy az egyik következő nagy nemzetközi résztvevő ebből a régióból indul majd hódító útjára, valamikor a jövőben. Illetve jelenlegi kedvenceink további sorsa is sokban függhet attól, hogy miként teljesítenek ezen az óriási piacon.

Forrás: GSMArena