Tavaly minden hanyatlott, de a globális okosóra-piac növekedett

A piackutatással foglalkozó Counterpoint Research legfrissebb elemzése a globális okosóra-piaccal foglalkozik. A szakértők arra jutottak, hogy 2022-ben 12 százalékkal nőttek az eladások 2021-hez viszonyítva. A növekedés hátterében a tavalyi év első három negyedévének erős szállítási számai állnak. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a negyedik negyedévben a forgalom 2 százalékkal csökkent éves szinten, aminek legfőbb okai az emelkedő infláció és az indiai piac lassulása voltak.

Nem nehéz kitalálni, hogy szállítások tekintetében továbbra is az Apple vezeti a globális piacot, amelynek 34,1 százaléka felett ők rendelkeznek. Tim Cook cégét követi a Samsung, 9,8 százalékos piaci részesedéssel, a bronzérem pedig a Huawei nyakába kerülhet, övék a nemzetközi piac 6,7 százaléka.

Az Apple sikere mögött az áll, hogy a vásárlók rendkívüli érdeklődést mutattak az Apple Watch Ultra, a Watch Series 8 és a Watch SE (2022) modellek iránt. Ami a globális okosóra-piac tavalyi összbevételét illeti, annak 60 százalékát az Apple kaparintotta meg.

A Samsung 12 százalékos növekedést tudok produkálni szállítások tekintetében, de a bevételek csupán 0,5 százalékkal nőttek. A Huawei 1 százalékpontos visszaesést könyvelhetett el eladások szempontjából, de a bevételek 20 százalékkal nőttek. Hasítanak az indiai okosóra-márkák is, az olyan cégek, mint a Noise és a Fire Boltt feljöttek a negyedik és ötödik helyre, globális szállítások tekintetében.

A siker hátterében természetesen az áll, hogy a hazai piacon rendkívül agresszív módon terjeszkednek. A Garmin, az Amazfit és a boAt 4 százalékos piaci részesedéssel bírnak, a Fitbit a rangsor tizedik helyére került, a Xiaomi pedig be sem jutott az első tízbe, a kínaiak a tizenegyedik helyen vannak.

Ha a globális okosóra-piacot régiók szerint vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy Észak-Amerika a legnagyobb piac, 29 százalékos aránnyal. India tavaly óriási növekedést ért el, most ők állnak a második helyen, míg Kína a harmadik. 2022-ben az eladott okosórák legnagyobb részét a 100 dollárnál drágább készülékek adták ki, ezek teszik ki a 35 százalékát az értékesített eszközöknek.

A legnagyobb fejlődést a 400 dollárnál drágább készülékek kategóriájában lehetett regisztrálni, itt 129 százalékos volt a növekedés éves szinten. Ez nagyrészt az olyan készülékeknek volt köszönhető, mint az Apple Watch 8, vagy az Apple Watch Ultra.

Forrás: Counterpoint Research

borító: Digital Trends