Növekszik a viselhető eszközök globális piaca, de a vásárlókat leginkább az olcsóbb modellek érdeklik

2024 első negyedévében a viselhető eszközök piaca 8,8%-os növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A vásárló figyelme egyre inkább az olcsóbb modellek felé tolódik. Ez volt ugyanis az ötödik egymást követő negyedév, amikor az átlagos eladási ár csökkenő tendenciát mutatott.

Az alábbiakban az IDC elemzőcég eredményeivel fogunk foglalkozni. A szakértők szerint a fogyasztók nem látják értelmét, hogy plusz pénzt költsenek a prémium modellekre, inkább a középkategóriás és belépőszintű eszközöket részesítik előnyben, ez pedig megmagyarázza az átlagos eladási ár csökkenését is.

A szakértők szerint azonban az olyan fejlett érzékelők, amelyek képesek a vérnyomás vagy a vércukorszint mérésére megjelenésükkor változást fognak beindítani, és ekkor újraindulhat a prémium modellek népszerűségének növekedése.

A vizsgált időszak alatt az Apple töltötte be a vezető pozíciót, de a piaci részesedése jelentősen csökkent, közel 19%-ot éves szinten. Az elemzők a kereskedelmi tiltást és az ezt követő funkcióeltávolítást okolják a visszaesésért. Ugye ha emlékeztek, volt egy szabadalmi vita az almás gyártó és egy másik cég között. aminek értékesítési tilalom, később pedig bizonyos funkciók letiltása volt a következménye az Apple Watch készülékeken.

 

Erről mi is beszámoltunk, de ha esetleg nem rémlik, az azért van, mert nálunk Európában nem volt semmilyen hatása ennek a szabadalmi pereskedésnek, így funkciók sem kerültek letiltásra. Egészen konkrétan a pulzoximétert kellett kikapcsolni az Apple-nek, ami a felhasználók véroxigénszintjét méri.

Egyébként a viselhető eszközök piaci szegmense a fejhallgatókat és fülhallgatókat is magában foglalja, nem csak az okosórákat és karkötőket. És hát mikor jelentett meg az Apple utoljára új felhallgatót? Az AirPods harmadik generációja 2021 végén, az AirPods Pro 2 pedig 2022 végén jelent meg, az AirPods Max pedig még náluk is régebbi, 2020-ban debütált.

A Xiaomi jön fel, mint a talajvíz, éves szinten nagyjából 44%-os növekedést produkált. A cég mindig friss, megfizethető termékekkel van jelen a piacon, de a Wear OS operációs rendszerhez való visszatérésük is sikeresnek bizonyult, az IDC szerint a kínai vállalat most a harmadik legnagyobb Wear OS gyártó a bolygón. A Huawei megszerezte a bronzérmet a Samsungtól. A cég feltámadását az okostelefonos üzletág újjáéledésével magyarázzák, ami a viselhető eszközök részlegét is fellendítette.

A Samsung Galaxy Fit 3 az alacsony ára miatt volt népszerű, de ez a siker nem volt elegendő a Galaxy Watch eladások csökkenésének ellensúlyozására, legalábbis nem annyira, hogy a dél-koreai vállalat megelőzze a Huawei-t. Pozitívum azonban számukra, hogy a Samsung 13%-os növekedése az első negyedévben még mindig jobb volt, mint az iparági átlag 8,8%-os feltörése.

Az ötödik helyen a boAt márkájú készülékeket gyártó Imagine Marketing található. Az okosóráik annyira nem szerepelnek mostanában jól, 61,3%-kal kevesebbet vásárolnak belőlük, viszont a fejhallgatóik jól fogynak, és 17,5%-kal nagyobb rájuk az érdeklődés.

Összességében a viselhető eszközök piacán jelentős növekedés tapasztalható, mert az olcsóbb modellek iránti kereset az, ami dominál. A jövőben azonban a prémium modellek népszerűsége is növekedhet, ha a fejlett szenzorokkal ellátott készülékek megjelennek a piacon. Az egyes márkák között komor verseny folik, és a piaci részesedések változása is dinamikus képek mutat.

Forrás: IDC