Növekednek a globális okosóra eladások

A Counterpoint Research legfrissebb kutatásai szerint 2022 harmadik negyedévében az okosóra eladások globális és éves szinten 30 százalékkal nőttek. A viselhető eszközök legnagyobb piaca India volt a vizsgált időszak alatt. 

Az okosóra-piac Indiában 171 százalékkal nőtt ebben az időszakban, más régiókban is tetten érhető volt a növekedés, kivéve Kínában és Európában, ahol stagnálást rögzítettek a szakértők.

A szállítások és az eladások nagy részét az alsókategóriába tartozó okosórák tették ki, az alapvető funkciókat kínáló okosórák eladási számai idén éves szinten megkétszereződtek. A belépőszintű okosórák egyébként a teljes piac mintegy 35 százalékát teszik ki.

A prémium kategóriába tartozó okosórák szegmensében, ahova az olyan készülékek tartoznak, mint az Apple Watch vagy a Samsung Galaxy Watch modellek, szintén gyarapodás volt tapasztalható, az eladások 23 számmal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Woojin Son elemző szerint a belépőszintű okosórák egyre növekvő eladási számai azt mutatják, hogy a piac bővül és a viselhető eszközök egyre elérhetőbbé válnak. Ugyanakkor bevétel tekintetében a prémium modellek piaci jelenléte tízszeres a belépőszintű órákéhoz képest, a sokkal nagyobb átlagár miatt.

Az alsóbb szegmensekben a Boat, a Fire-Boltt és a Noise termékei vannak az élen, de az elemzők szerint a kevésbé ismert márkák is jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek. Abban már semmi meglepő nincs, hogy a csúcskategóriás okosórák piacán az Apple dominál, a maga 50,6 százalékos részesedésével. Az almás gyártót a Samsung követi, de a dél-koreaiak már csupán feleakkora, 22,3 százalékos piaci jelenléttel büszkélkedhetnek.

A prémium szegmensben továbbra is fontos szereplőnek számít az Amazfit, a Huawei és a Garmin, ezek a gyártók birtokolják a piac 7,1, 6,4, illetve 4,5 százalékát.

Forrás: Counterpoint