Növekedett az okosóra-piac, ezek voltak a legnagyobb gyártók az idei első negyedévben

A Counterpoint Research nemrégiben publikált egy jelentést, amelyben a globális viselhető eszközök piacát, azon belül is az okosórák szegmensét vette górcső alá. A szakemberek kutatásai szerint a nemzetközi okosóra eladások nőttek, az élen pedig soha nem találjátok ki, hogy melyik gyártó áll: igen, az Apple.

2022 januárja és márciusa között 13 százalékkal nőttek az okosóra eladások éves szinten, állítják a Counterpoint szakemberei. A viselhető eszközök piacát globálisan vizsgáló elemzésből kiderült, hogy a legnagyobb játékosok, mint a bevezetőben is említett Apple, a Samsung, de még a Xiaomi is képes volt növekedni éves szinten, annak ellenére, hogy az előző negyedévhez képest 24 százalékos volt a visszaesés. Nyilván az a bizonyos előző negyedév az ünnepi időszak volt, melyet általában pangás követ.

A Counterpoint társigazgatója, Sujeong Lim azt is hozzátette, hogy az almás gyártó sikerének kulcsa elsősorban a vásárlók márkahűsége. Tim Cook vállalata így tudta 14 százalékkal növelni a részesedését a piacon, illetve szintén 14 százalékkal növelni az eladott készülékek számát. A gyengébb nemzetközi pozíciója magyarázza azt, hogy a Huawei a harmadik hely ellenére sem tudott kiemelkedőt produkálni az eladások szempontjából.

A magyarázott pokoli egyszerű: a nyugati piacokon a Google Szolgáltatások hiánya elveszi az emberek kedvét attól, hogy Huawei márkájú okostelefonokat vegyenek, emiatt pedig viselhető eszközt is csekélyebb valószínűséggel vásárolnak a kínai gyártótól. Jó hír viszont, hogy a hazai piacon azért tudott némi növekedést is produkálni a szebb napokat megért manufaktúra.

A legtöbb fontos régióban nőtt a szállítások száma, egyedül Európában tapasztalható stagnálás – legalábbis a jelentés szerint.
Nálunk az Öreg Kontinensen nagy hatást gyakorolt az okosóra-piacra az ukrajnai háborús válság, illetve az általa okozott különböző logisztikai korlátok és problémák. Az első negyedévben ennek még csak enyhén érezhető tünetei voltak, a háború majd csak a második negyedévben fogja igazán kimutatni a foga fehérjét – nem csak az okosórák világában…

A Counterpoint jelentésének további említésre méltó megállapításai közé tartozhat az, hogy a Garmin volt a prémium szegmens vezetője. Ide azokat a készülékeket sorolják a szakemberek, amelyek 500 dollár feletti vételárral rendelkeznek. Egy másik központi szereplőnek, az amerikai Fitbitnek masszív visszaesést kellett elkönyvelnie, mondjuk ez ellen sokat segített volna, ha a Google általi felvásárlása óta piacra dobott volna valamilyen terméket, vagy ha legalább a Wear OS rendszerre való átállást megejtették volna.

Forrás: Counterpoint