Nem egyszerű feladat az Apple Watch Ultra szervizelése

Az iFixit csapatát vélhetően már nem kell bemutatni senkinek, aki minimálisan is érdeklődik a kütyük és úgy általában véve a technológia iránt. Szerelési útmutatókat, szerszámpakkokat és más efféléket biztosítanak, akár az egyszerű, műszerész végzettséggel nem rendelkező, de talpraesett felhasználók számára is. Osztályozni is szokták a különböző készülékeket, a szakemberek legutóbb az Apple Watch Ultrát vizsgálták meg és arra jutottak, hogy annak javítása igencsak bonyolult.

Egy körrel ezelőtt egyébként az iPhone 14 került a műszerészek karmai közé, akik 7/10 pontot adtak annak javíthatóságára. Mivel az Apple strapabíró okosórájának hátoldalán 4 könnyedén észrevehető és megközelíthető csavar látható, az ember azt gondolná, hogy a készülék javítása egyáltalán nem lehet nagy was ist das. Az iFixit útmutatójából kiderül, hogy sajnos egyáltalán nem ez a helyzet, az okosóra javításának, szervizelésének megvannak a maga kihívásai.

A szerelés egyik legfőbb nehézségge abból a tényből fakad, hogy az óra lenyűgöző, 100 méter mélységig is kitartó vízállósággal rendelkezik, ráadásul a készülékkel 40 méter mélységre is le lehet merülni. Ez a kialakítás nagyon jó tömítést igényel, így ha valaki lekapja az óra hátlapját, kénytelen lesz gondoskodnia arról, hogy egy újat helyezzen be a régi helyére, és azt jól is tegye oda, ahova kell.

A másik bonyodalom akkumulátorok cseréjekor lesz tapasztalható, egészen konkrétan a telephez csak a kijelző eltávolításával lehet hozzáférni. Ez nem igazán újdonság, mert a Watch Series 7 esetében is ugyanezt a kialakítást alkalmazta az Apple. Ami itt tovább nehezíti a helyzetet az, hogy az Ultra lapos kijelzővel rendelkezik és a fémből öntött testet egy megemelt perem veszi körül a védelem érdekében. A dizájn így rendkívül megnehezíti a kijelző törés nélküli eltávolítását, arra tényleg csak a legügyesebbek vállalkozhatnak.

Az Apple Watch Ultra egy eléggé drága masina, a javítása sem olcsó. Hivatalos Apple márkaszervizben ropogós 100 dollárért cserélik a készülék belsejében található akkumulátort. További, ennél is komplexebb beavatkozások esetén – és ide tartozik a törött képernyő cseréje is -, lazán elkérnek 500 dollárt is, ha viszont van az okosóra mellé AppleCare+, a javítást megúszhatjuk 80 dollárból is. Azt egyelőre nem tudjuk megmondani nektek, hogy a hazai hivatalos szerviz milyen áron dolgozik, de ezen összegek alapján legalább a nagyságrendekkel képben lehettek majd. A dollárban megadott összegeket már át sem merjük váltani…

A képzettek és jól felszereltek megkísérelhetik maguk elvégezni a javításokat, az iFixit útmutatói alapján, de az ilyesmit csak azoknak javasoljuk, akik tényleg tudják, hogy mit csinálnak és rendelkeznek a megfelelő szerszámokkal is.

Forrás: GSMArena