Menő, mesterséges intelligencián alapuló funkciót kaphat az Apple Watch

Amikor az ember úgy dönt, hogy egy egészségesebb életmódra vált, a legnagyobb nehézséget a motiváció megőrzése, illetve a helyes döntések meghozatala okozza. Ilyenkor nagyon jó lenne, ha volna egy személyi edzőnk, aki fogja a kezünket, vagy valaki, akivel együtt edzhetünk. Ezt a szerepet a mesterséges intelligencia is betölteti, legalábbis így gondolják az Apple berkein belül, ahol valami ilyesmin dolgoznak a fejlesztők.

Az Apple csapata egy olyan mesterséges intelligencia-alapú személyi edző, tanácsadó funkción dolgoznak, amit később az Apple Watch órákba integrálnának. Legalábbis így tudja Mark Gurman, a Bloomberg újságírója, aki bár a Nintendo Switch Pro érkezését csúnyán benézte, Apple hírekben sokszor igaza szokott lenni.

Gurman szerint az Apple ezt a bizonyos MI tanácsadót egy új funkció képében teszi majd elérhetővé az órán, de természetesen nem ingyen, hanem valamilyen előfizetéses modell keretein belül, ám az Apple Fitness+-en kívül, vagyis erre az opcióra külön kell majd feliratkozni.

A Bloomberges bennfentes szerint a Siri mögött álló fejlesztők, az Apple MI szakértői és az egészségkövetéssel és szolgáltatásokkal foglalkozó munkatársak dolgoznak a funkción. A projekt a Quartz nevet viseli és legfőbb célja az, hogy motiválja a felhasználókat, illetve az edzéssel kapcsolatos dolgok mellett segítsen nekik helyesebben étkezni, illetve pihentetőbben aludni.

A virtuális edző nyomon követi majd az aktivitási és étkezési szokásokat és ennek megfelelően fogja igazítani a jelzéseket és a javaslatokat. Elsőre talán idegesítőnek tűnhet egy állandóan a sarkunkban lihegő Hyppolit, a lakáj, de az tuti, hogy olcsóbb lesz, mint egy személyi edzőt fizetni, aki szünet nélkül gardíroz bennünket az életmódváltás rögös ösvényén.

Gurman nem tudja, hogy a szolgáltatás milyen áron fog menni, de ez érthető, hiszen jelenleg magát a szoftvert fejlesztik, a Quartz árazását valószínűleg nem a mérnökök döntik majd el. Ha ez a funkció valóban fejlesztés alatt áll, Mark Gurman nem téved, akkor leghamarabb 2024-ben adhatják ki, amikor megérkezik az iOS 18. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy bár a projekt létezik és tényleg dolgoznak rajta, végül mégsem valósul meg belőle semmi.

Forrás: PhoneArena