Kiszámolták, mennyibe kerül egy Google Pixel Watch legyártása

A Google tavaly dobta piacra első okosóráját, ami a Pixel Watch névre hallgat, és az USA-ban 349 dollárt kértek el érte annak megjelenésekor. A Counterpoint Research csapatát azonban az foglalkoztatotta, hogy igazából mennyibe kerül a készülék legyártása, kutatásuk eredményét pedig nemrég publikálták. Az okosóra teljes anyagköltsége nagyjából 123 dollárra jön ki.

Már most a legelején le kell szögezni, hogy ez az összeg nem tartalmazza sem a kutatással és fejlesztéssel, sem a marketinggel kapcsolatos kiadásokat, szóval nem 349 dollár mínusz 123 a Google haszna minden eladott órán.

Sajnálatos, hogy ezt mindig  külön le kell írni. Az óra alkatrészeinek elsődleges beszállítója nem más, mint a Samsung, hozzájuk megy az anyagköltség cirka 20 százaléka, egyebek mellett a chipset, az LTE modem – a 4G-s verzióhoz – és további komponensek előállításáért is a dél-koreai cég felel.

A központi feldolgozó egység az NXP jóvoltából készül, a memória pedig a Kingston műhelyeiben készül. A két processzor és a memória kombinált költsége nagyjából a 27 százalékát teszi ki az anyagköltségnek. Az okosóra második legnagyobb beszállítója a kínai BOE, amely az egyedi, 1,2 hüvelykes OLED megjelenítőt biztosítja a Google számára.

Említett alkatrész 14 százalékát teszi ki az anyagköltségnek. A GPS chipet a Broadcom szállítja, akárcsak a kombinált Wi-Fi/Bluetooth chipet, míg az eSIM és a Google Pay támogatásához szükséges alkatrészeket a STMicroelectronics biztosítja. A hattengelyes tehetetlenségi érzékelő és a digitális iránytű szintén az STMicroelectronics mérnökeinek fejlesztése, míg a pulzusmérő rendszerhez szükséges komponenseket a Texas Instruments biztosítja.

Forrás: GSMArena