Hamarosan okosórával is feloldhatjuk a mobilunkat

Ha egy kicsit még emlékeztek az idei CES kiállításra, akkor talán még megvan, ahogy a Google bemutatta Watch Unlock funkcióját, amely nem egyéb, mint egy újabb biztonságos módja a telefon feloldásának, olyan lehetőségek mellett, mint a jó öreg ujjlenyomat-olvasó, vagy az arcfelismerés. Ha minden igaz, a keresőóriás hamarosan általánosan is bevezetheti ezt a lehetőséget.

A szóban forgó funkció egy meglévő, az Android 13-ba épített úgynevezett Active Unlock API-n alapul, és az AssembleDebug értesülései szerint talán már nem is kell olyan sokat várni arra, hogy bevezessék. Addig piszkálták a Pixel Watch beállítások menüjét, hogy sikerült onnan kiszedni egy oktatóvideót, amely éppen ennek a funkciónak a működését ismerteti. Feloldáskor ha az okostelefon nem talál megfelelő ujjlenyomatot, vagy arcot, elkezdi keresni a közelben lévő Wear OS operációs rendszert futtató eszközöket.

Ezután egy értesítésre koppintva, vagy egy felfelé történő simítással feloldhatjuk a készüléket, akkor is, ha az ujjaink túl nedvesek vagy piszkosak az ujjlenyomat-olvasó használatához, vagy ha valamiért az arcfelismerés csütörtököt mondana, netán nincs bekapcsolva. Nyilván ehhez az is kell, hogy az okosóra a felhasználó csuklóján, és a telefon közelében legyen.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Google miért nem vezette még be ezt a funkciót, tekintve hogy Android 13 alapokon nyugvó API kell a működéséhez. Az is lehet, hogy a Watch Unlock eleinte nem működött túl jól, így aztán a fejlesztőknek kellett még valamennyit csiszolnia rajta, így talán csak az Android 14 érkezésével együtt válik elérhetővé. Vagy az is lehet, hogy a Google megvárja, még bemutatják a Pixel 8 mobilokat, illetve a velük együtt érkező Pixel Watch 2 okosórát, és majd akkor élesíti a funkciót.

Forrás: GSMArena