Életmentő funkcióval debütál a Samsung Galaxy Watch 6

A Samsung a minap bejelentette, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezte számukra a szabálytalan szívtritmust jelző, egészségkövetés funkció alkalmazását viselhető eszközeiken. Az opció elsőként a Galaxy Watch 6 órákon lesz elérhető.

A szabálytalan szívtritmust jelző értesítés (IHRN) az EKG funkció kiegészítése, a segítségével kimutathatók a rendellenes szívtritmusok, és ahogyan a nevéből is kitalálható, az algoritmus jelzést küld az érintettnek, ha ilyeneket érzékel. Az új opció a One UI 5 Watch rendszerrel debütál majd, amely gyárilag, vagyis elsőként a Galaxy Watch 6 széria készülékein fog futni. Az okosórák a szóbeszédek szerint a megszokottnál hamarabb, még júliusban bemutatkozhatnak, a Samsung új táblagépeivel és hajlítható okostelefonjaival egyetemben.

A jó hír az, hogy a One UI 5 Watch később a Galaxy Watch 5 és 4 modellekre is eljut majd, nem sokkal azt követően, hogy a Galaxy Watch 6 órák megérkeztek. Így mindenki megkaphatja ezt a szó szerint életmentő extrát. A funkció proaktív módon figyeli a pitvarfibrillációra utaló szívtritmusokat.

Ez nem más, mint az aritmiák egy olyan fajtája, ami súlyos sziv- és érrendszeri betegségek előjele. A pitvarfibrilláció megléte növelheti  a stroke, a szívelégtelenségek és más szövődmények kockázatát. Alattomos jelenségről van szó, mert a pitvarfibrilláció egyes esetei teljesen tünetmentesek, vagy alig érzékelhetőek, ami azt jelenti, hogy szinte bárkinél előfordulhat, úgy, hogy az illető nem is tud róla. Talán csak akkor veszik észre, amikor már bekövetkezett a baj.

Miután a funkciót aktiválták a Samsung Egészség applikációban, az a háttérben folyamatosan keresni fogja a szabálytalan szívtritmust, és ha bizonyos számú, egymást követő mérés során érzékeli azt, az okosóra figyelmeztet a pitvarfibrilláció lehetőségére, illetve a pontosabb mérés érdekében javasolni fogja az EKG-t.

Forrás: GSMArena