Befutott a watchOS 10

Immáron tíz éve van velünk az Apple okosórákra fejlesztett operációs rendszere, a watchOS, amely most az idei WWDC alkalmával új kiadást kapott. A gyártó úgy határozott, alapjaiban újítja meg a szoftvert, vagyis mostantól widgetek és applikációk töltik majd ki a képernyőt egyéni óralapok helyett.

A watchOS 10 már elérhető a fejlesztők számára, az első publikus béta pedig egy hónap múlva fog megjelenni, ezt majd bárki kipróbálhatja, ha szeretné. Mint általában lenni szokott, a teljesen végleges verzió majd ősszel debütál, a Watch Series 9 órák társaságában.

A watchOS 10 rendszerrel a főképernyő mostantól egy úgynevezett Smart Stack-be rendeződik – egyelőre nem tudni, mi ezeknek a kifejezéseknek a magyar változata – itt lesz egy halom widget, amelyek könnyen áttekinthető információkat biztosítanak a felhasználók számára, a digitális korona segítségével lehet majd közöttük váltani.

A fizikai gombok szerepén és funkcióin is eszközöltek néhány változtatást, mostantól az oldalsó gomb nyomásával elő lehet hívni a Vezérlőközpontot, ha duplán nyomjuk a digitális koronát, akkor pedig vissza lehet térni a legutóbbi alkalmazásokhoz. Az új rendszernek köszönhetően az appok sokkal többet használhatnak ki a rendelkezésre álló kijelzőfelületből, hiszen képesek lesznek jóval több adatot megjeleníteni.

Persze akadnak új óralapok is, például a Palette éltető színekben mutatja az időt, és ahogyan az telik, aszerint változik. Van Snoopy és Woodstock számlap is, juhú! A watchOS 10 biztosítja a Watch Ultra tulajdonosok számára a hozzáférést offline térképekhez, amelyekhez a párosított iPhone-on elérhető turn by turn navigáció is betársul.

Ha valaki túrázni megy, mostantól közvetlenül az óráján nézheti meg az ösvényeket, amiket hossz, nehézség és fajta szerint is csoportosít a szoftver. A Watch Ultra magasságmérője 3D-s térképeket készít a túrázók úticéljáról, az óra ráadásul olyan helyszínt állít be utolsó célnak, ahol van térerő, ha netán vissza kellene térni és üzenetet kellene küldeni.

Az órás rendszer új kerékpáros funkciókat is magában foglal. Új nézetben lehet megtekinteni olyan adatokat, mint a sebesség, a magasság, a pulzusszám, a megtett távolság, illetve az időtartam. Ez a információ iPhone kijelzőn is megtekinthető, kétszeres nagyságban. Az óra ezentúl gond nélkül csatlakozik majd Bluetooth kapcsolaton keresztül a kerékpáros számítógépekhez is.

Az Egészség alkalmazás új részt kapott a Vision képében, ami a környezeti fényérzékelő segítségével mérni fogja, hogy az Apple Watch tulajdonosa mennyi időt tölt nappali fényben. Képes az iPhone és/vagy az iPad kamerájának segítségével azt is megfigyelni, hogy milyen közelről nézi a telefon képernyőjét, aztán ha huzamosabb ideig 30 cm-nél közelebbről teszi ezt, az óra értesítést fog neki küldeni.

A mentális egészség is saját kiegészítő funkciót kap, a digitális korona segítségével naplózni lehet a hangulatokat, és választani lehet az absztrakt formákként ábrázolt érzelmek közül. Szabványosított kvízek is rendelkezésre állnak majd, hogy időben azonosítani lehessen a depresszióra, szorongásra utaló előjeleket.

Forrás: Apple