Az okosóra feloldása a halál után

Rengeteg digitális eszközt használunk, amelyek az életünk szerves részeivé váltak. Mi történik akkor, ha meghalunk, mi lesz ezekkel a készülékekkel? A válasz nem is olyan egyszerű, főleg okosórák esetében, amelyek tele vannak mindenféle személyes adatokkal, amelyeket szigorú védelmi előírások oltalmaznak.

A kérdést az OppToday egyik cikkében feszegetik, az apropó pedig az, hogy az egyik olvasójuk lánya Apple Watch órát kapott néhai nővére férjétől, de azt nem tudta használni, mivel nem képtelen volt feloldani az eszközt. A hölgy egyenesen az Applehöz fordult segítségért, átadta a cégnek a halotti bizonyítványt, a vásárlási bizonylatot, valamint a sógorától kapott levelet, amellyel szintén igazolta, hogy őt illeti a készülék.

Az Apple először elutasította a kérést, mely arra irányult volna, hogy nyissák ki neki az eszközt, a lány hiába próbálkozott, nem kapott érdemi választ az almás vállalattól. Aztán a cégnél valakinek a fejében kattanhatott valami, ismét megvizsgálták a kérést, és minden különösebb magyarázat nélkül feloldották az okosórát. Ez már lehetővé tette az új tulajdonos számára, hogy visszaállítsa a készüléket, és használhassa.

Az Apple biztonsági okokra hivatkozva nem kommentálta az eredeti kérést, de azért a cégnek van néhány javaslata a hasonló esetekre. A vállalat azt tanácsolja azoknak, akik hozzáférést szeretnének egy elhunyt rokonuk készülékéhez, hogy azt kérvényezzék a támogatási vonalukon, vagy az interneten keresztül. A folyamat beindításához általában halotti bizonyítvány, esetleg bírósági végzés benyújtására lesz szükségünk.

Azért ebből az esetből is látszik, mennyire képlékeny, sőt, olykor egészen problémás lehet a digitális eszközökhöz való hozzáférés biztosítása, egy haláleset után. Ugyanakkor ahogy fejlődik a modern technológia, úgy fejlődünk mi felhasználók is: állítólag egyre gyakoribb, hogy a végrendelet mellett digitális hagyatékot is létrehoznak azok, akik felkészülnek a legrosszabbra. Példának okáért egyes közösségi oldalakon lehetőség van arra, hogy kijelöljünk egy kapcsolattartót, aki a halálunk után kezeli a fiókunkat.

Volt már rá alkalom, hogy a bíróság arra kérte, az Applet, hogy biztosítson hozzáférést egy adott eszközhöz, bűnügyi nyomozás céljából, de a cég ettől elhatárolódott. Az Apple álláspontja az efféle ügyeket illetően továbbra is változatlan, de nemrégiben bevezették a hagyatéki kapcsolattartás lehetőségét. Ezekben az esetekben a kapcsolattartó egy jelszót, vagy valamilyen hozzáférési kulcsot kap, amely a halotti anyakönyvi kivonattal együtt lehetővé teszi, hogy hozzáférést nyerjen az elhunyt személy adataihoz.

Ahogyan a cikkünk alapjául szolgáló eredeti írás is rámutat, érdemes rászánni az időt arra, hogy átgondoljuk, mi legyen digitális fiókjaink, jelszóval, vagy más módon védett eszközeink sorsa, ha velünk netán történne valami.

Forrás: OppToday