Az Apple sokáig dolgozott azon, hogy okosórái kompatibilisek legyenek az Android rendszerrel

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium beperelte az Apple-t, azzal a váddal, hogy az iPhone révén piaci monopóliumra törekszik. A jogi eljárás részeként az almás vállalat felfedte, hogy nagyjából három éven keresztül dolgoztak azon, hogy az Apple Watch okosórák kompatibilisek legyenek az Android mobilokkal, de végül elvetették a projektet. A perben a vádló fél rámutat arra, hogy milyen általános nehézségekbe ütközik az, aki Apple termékeket szeretne használni más gyártók készülékeivel, ezek pedig azt eredményezik, hogy a felhasználókra rázárul a Cupertino-i vállalat ökoszisztémája.

Nem saját jó akaratából, de az Apple nemrég leleplezte, hogy korábban már vizsgálta annak lehetőségeit, hogy miként lehetne a Watch okosórákat kompatibilissé tenni Androidos okostelefonokkal. Mindezt azért hozták nyilvánosságra, mert az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma monopólium vádakkal illette a céget.

Tim Cook vállalata ezzel a bejelentéssel reflektált arra a feltételezésre, hogy szándékosan arra törekszenek, hogy a felhasználókat bent tartsák a saját szoftveres ökoszisztémájukon belül. Ez egyébként nagyjából igaz is lehetne, de úgy látszik, hogy ha más nem, az okosórák tekintetében törekedtek egy szélesebb körű kompatibilitás megvalósítására. A 9to5Mac értesülései szerint az Apple azt is megerősítette, hogy közel három évig dolgoztak ennek a projekten.

Mivel az Apple Watch órák csak iPhone-okkal működnek, ha egy felhasználó mondjuk meg szeretne válni az almás mobiljától, egyúttal az órájának is búcsút mondhat, ha Android rendszerre vált. A vállalat ellen indított perben nyilván nem csak az Apple Watch okosórák korlátozott kompatibilitása van reflektorfényben. Lényegében azzal vádolják az Apple-t, hogy több olyan gyakorlatot alkalmaz, amely akadályokat gördít azon felhasználók elé, akik más márkák termékeit vagy szolgáltatásait szeretnék használni, az almás kütyükkel együtt, vagy azok mellett.

A vádak szerint a cég blokkolja az úgynevezett szuperalkalmazásokat, amelyek leegyszerűsíthetik az iPhone-ról történő váltást, illetve a felhőalapú játékokat is. Arról nem is beszélve, hogy az iPhone-ok és Androidos mobilok közötti üzenetváltás megnehezítése is egyike a cég állandó törekvéseinek.

Az Apple mindenesetre tagadja a vádakat, és azzal érvel, hogy az egyik erősségük az, hogy egy szorosan összefonódó ökoszisztémát biztosítanak a fogyasztók számára. A vásárlóknak nyilván előnyösebb lenne, ha minden készülékük márkától függetlenül, hibátlanul együttműködne a másikkal, de a zárt integráció hozzájárul a gördülékeny működéshez.

Forrás: Android Authority