Állítólag vérnyomást is mér az ESTG M16 okosóra

Nemrégiben tűnt fel a színen egy új okosóra, amelynek gyártója és értékesítője azt állítja, hogy a készülék képes mérni a felhasználó vérnyomását. Tekintve a manufaktúra relatíve ismeretlenségét, mi kételkedünk ebben, de az talán valóban igaz lehet, hogy a beépített 600 mAh kapacitású akkumulátor biztosítja a tíznapos üzemidőt, illetve hogy az óra valóban képes Bluetooth-hívások fogadására és indítására is.

Az okosóra egyébként papíron egyáltalán nem néz ki rosszul. Az M16 egy 1,6 hüvelykes, klasszikus, kerek kialakítású megjelenítővel rendelkezik, amelyen 400 x 400 pixel sorakozik.

A készülék állítólag gond nélkül párosítható bármilyen Android vagy iOS operációs rendszert futtató okostelefonnal és ha ez megtörtént, képesek leszünk telefonhívásokat fogadni, vagy indítani, a vezeték nélküli összeköttetésen keresztül. Persze az olyan klasszikus funkciók, mint a kamera vagy a multimédia-lejátszó irányítása, illetve az értesítések jelzése, továbbra is benne vannak a pakliban.

Na itt jönnek az érdekes, csavaros és kevésbé hihető részek. Az ESTG M16 okosóra állítólag olyan szenzoros felszereltséggel rendelkezik, amely nem csupán pulzusmérés vagy véroxigénszint-mérés funkciókat tesz lehetővé, de képes mérni a vérnyomást is.

Mivel nem tudunk róla, hogy bármilyen hivatalos szerv is megadta volna a készüléknek az orvosi műszer tanúsítványát, így valószínűleg a szokásos hangzatos, ám kevésbé igaz marketingrizsáról van szó. Ha a gyártó állításával ellentétben, a véroxigénszint-mérést lehetővé tevő érzékelő nem is feltétlenül professzionális szintű, azért még lehet pontos, illetve az alvásmonitorozás lehetősége sem feltétlenül fals adatokkal lát majd el bennünket.

Az ESTG M16 belsejében egy Realtek 8762DT chip teljesít szolgálatot, az energiaellátás feladatát pedig egy 600 mAh kapacitású polimer-lítium akkumulátorra bízták, amely az előzetes ígéretek értelmében képes 30 napos készenléti időt, illetve 10 napos működést biztosítani, átlagos felhasználási szokások mellett.

A készülék állítólag mindössze 100 perc alatt újratölthető, ráadásul a vezeték nélküli töltést is támogatja. Az órát fekete vagy vörös festéssel lehet vásárolni, a mellékelt pánt pedig szilikonból készül. Ha szeretnél próbát tenni a készülékkel, akkor az Aliexpress oldalán érdemes rákeresned, ott 33,17 dolláros áron kínálják a készüléket, amelyet megrendelés esetén Kínából indítanak útjára a vásárló felé.

Forrás: NotebookCheck