A Samsung bemutatta az univerzális gesztusokat

A Samsung a Fogyatékkal Élők Nemzetközi Napjának alkalmából szeretné emlékeztetni a felhasználókat arra, hogy az úgynevezett univerzális gesztusoknak köszönhetően bárki használhatja a Galaxy Watch okosórákat. Ezek a gesztusok fokozzák a készülékek használhatóságát, és úgy teszik lehetővé a navigálást, hogy hozzá sem kell érni a kijelzőhöz, és a forgatható, vagy virtuális keretet sem kell igénybe vennünk.

Az úgynevezett univerzális gesztusokat a Beállítások menüben, a Hozzáférhetőség almenüben lehet bekapcsolni. A két elsődleges gesztus az ökölbe szorítás és a csippentés. Ha a kezünket kétszer egymás után ökölbe szorítjuk, kiválaszthatunk egy elemet, megnyithatjuk a Művelet menüt, vagy aktiválhatjuk az univerzális gesztusokat.

A csippentéssel a következő kiemelt elemre tudunk lépni a felhasználói felületen belül, dupla csippentéssel pedig visszatér az előző elemhez. A Művelet menü az éppen használt alkalmazástól vagy menütől függően jeleníti meg a különböző elérhető műveleteket. Az univerzális gesztusok rendkívül praktikusak, igazából azok is jó hasznukat láthatják, akiknek nincs semmilyen fogyatékossága.

Az univerzális gesztusokkal kapcsolatban csupán egyetlen egy apró bibi van. A gesztusokat csak akkor használhatjuk, ha nincs beállítva képernyőzár, ilyenkor viszont a Google Wallet nem használható, vagyis le kell mondani az egyérintéses fizetésekről. A Google Pay érthető okokból kifolyólag csak képernyőzárral hajlandó működni.

Az univerzális gesztusokat ne keverjétek össze a Speciális Funkciók menüben lévő gesztusokkal. Ezek segítségével más kézmozdulatokkal fogadhatunk bejövő hívásokat, utasíthatunk el értesítéseket, vagy indíthatunk el alkalmazásokat. A speciális gesztusokat egyébként bekapcsolt képernyőzár mellett is lehet használni.

Forrás: GSMArena