A Google bemutatta a Wear OS 4-et

Annak ellenére, hogy a Wear OS 4 bevezetése még mindig nem teljes, a Google leleplezte a Wear OS 4 operációs rendszert. Az új szoftveres ökoszisztéma két év után az első teljesértékű Wear OS frissítés, amely egyebek mellett az üzemidő javítását, valamint biztonsági mentés/visszaállítás funkciót hozott magával. A Wear OS 4 valószínűleg a Google Pixel Watch 2 és a Samsung Galaxy Watch 6 szériával debütál.

A Google most tartotta éves fejlesztői konferenciáját, amelyen bejelentette az Android 14 új előzetes a mellett az okosórákra fejlesztett Wear OS 4-et is. Akárcsak a korábbi verzió esetében, megjelenési dátumot ezúttal sem említettek. Ehelyett a vállalat óvatosan arra célzott, hogy a frissítést még az idén elérhetővé teszik a Pixel Watchon és bizonyos Samsung Galaxy Watch órákon.

Egyébként maga a dél-koreai gyártó is utalt erre a One Ui 5 Watch interfész bevezetésekor. A feltételezések szerint az új operációs rendszer először a Pixel Watch 2 és a Samsung Galaxy Watch 6 modelleken lesz elérhető, az előbbi elvileg még az idén debütál, egy őszi megjelenés valószínűsíthető. Később egyébként további készülékekre is megjelenik a rendszert, de nyilván az újdonságok elsőbbséget élveznek.

Akadnak gyártók, amelyek aztán tényleg pocsékul menedzselik a szoftverfrissítést. Igen, a Mobvoiról van szó, ami még mindig a TicWatch okosórák Wear OS 3 frissítésével szerencsétlenkedik, így aztán eléggé kétséges, hogy a Wear OS 4 eljut-e, az olyan egyébként vélhetően kompatibilis készülékekre, mint a TicWatch Pro 5, vagy a TicWatch E3.

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Google még nem tette közzé az új rendszer telepítéséhez szükséges hardveres követelményeket. Így aztán egyelőre nem világos, hogy a Wear OS 4 támogatni fogja-e a Snapdragon wear 4100 platformot, amely például a Fossuil Gen 6 szériás okosórákban is szolgál.

A Google szerint az új rendszer sokkal jobb akkumulátoros üzemidőt biztosít, részben az új XML formátumú óralapnak köszönhetően. Ez az új formátum állítólag kiiktatja a futtatható kódot, ezáltal csökkentve a teljesítménybeli többletterheket.

Az új rendszer közvetlenül kezeli az adott óralap megjelenítését, így a fejlesztőknek nem kell maguknak optimalizálni az adott számlap kódját. Az új rendszer mindezeken kívül tartalmaz még egy biztonsági mentés funkciót is, amelyet az Apple már rég beépített a saját, watchOS rendszerébe. Ennek köszönhetően végre külön el lehet menteni az összes okosórás adatot, amelyeket később egy új okosórára, vagy egy meglévő készülékre tudunk átvinni, például ha mobilt cserélünk.

A Google frissítette az Otthon alkalmazást is, hogy a Wear OS 4 okosórák szabályozni tudják a medialejátszást a támogatott eszközökön, illetve hogy vezérelhessék az okosizzók színeit. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt az opciót bevezetik-e a korábbi rendszereken, vagy az új szoftver exkluzív funkciója lesz. Ha szeretnél további részleteket megismerni a a Wear OS 4 rendszerrel kapcsolatban messzire akkor érdemes megtekinteni a Google friss blogbejegyzését, amit erre a linkre kattintva tudsz megtenni!

Forrás: Google