Megérkeztek az Apple új okosórái

Tegnap este debütáltak az Apple vadonatúj okostelefonjai, végre befutottak az iPhone 15 modellek, és velük együtt az új okosórák, vagyis az Apple Watch Series 9, illetve a Watch Ultra 2 modellek. Újdonságokban és érdekességekben nincs hiány, foglaljuk össze a történteket!

Apple Watch Series 9

A világ legnépszerűbb és legjobban felszerelt órája továbbfejlődött. Az Apple Watch Series 9 belsejében új, S9-es rendszerű (SiP) chip teljesít szolgálatot, amely 60 százalékkal több tranzisztort foglal magában, mint a korábbi S8-as konstrukció. Az újdonság 30 százalékkal gyorsabb grafikus gyorsítóval, és egy teljesen új, négymagos NPU modullal büszkélkedhet. Ezek együttesen hozzájárulnak az operációs rendszer gyorsabb működéséhez, a folyamatosabb animációkhoz, és állítólag 18 órányi üzemidőt is lehetővé tesznek.

Az újdonságok sora ezzel még nem ért véget, az S9 SiP biztosítja, hogy a Siri kérések a készüléken legyenek feldolgozva, ami gyorsabb eredményeket jelent, mivel az utasításoknak nem kell eljutnia a felhőbe, illetve onnan vissza. Az Apple emellett 25 százalékkal pontosabb hangalapú szövegbevitelt ígér. A virtuális asszisztens ezentúl hozzáférhet az egészségügyi adatokhoz is, így minden eddiginél könnyebben ellenőrizhetjük a legfontosabb mérőszámokat.

A Double Tap az új okosórák egyik legdurvább funkciója, habár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kisegítő lehetőségek között volt már eddig is egy hasonló. A funkció lényegében a hüvelykujj és a mutatóujj összeütésével aktivál egy rakat funkciót, hasonlóan ahhoz, ahogyan az az Apple Vision Pro kevert valóság headsetével is lehetséges. A gyorsulásmérő és a giroszkóp érzékelők révén az okosóra figyeli a véráramlást, illetve a csukló mozgásának változásait. A Double Tap lehetővé teszi a zene lejátszását/szüneteltetését, az ébresztések szundira kapcsolását, a widgetek közötti görgetést, és a hívások felvételét vagy letételét.

Az Apple Watch Series 9 ugyanabban a 41 mm-es és 45 mm-es méretben, Bluetooth és mobilhálózati kapcsolódással kerül forgalomba. A megjelenítő fényereje ezentúl akár 2000 nit is lehet, hogy vakító napfényben is lássuk az óra kijelzőjét, illetve lemehet egészen 1 nitre is, így az sötétben sem bántja a szemünket.

A Watch 9 egy új UWB chipet is kap, amely javítja a helymeghatározást. A párosított iPhone-t ezentúl még nagyobb pontossággal lokalizálhatjuk, illetve pingelhetjük. Ezeken kívül az okosóra jobb integrációt kap a HomePod hangszórókkal is, de ezt mi nem igazán élvezhetjük ki, mert az intelligens hangszórót nálunk nem forgalmazzák.

Az almás gyártó okosórái watchOS 10 operációs rendszert futtatnak, alumíniumból és rozsdamentes acélból készült tokkal kerülnek forgalomba. A készülék alumínium változatát választhatjuk csillagfény, éjfény, ezüst, Product RED piros, valamint rózsaszín árnyalatokban, a rozsdamentes acél variáns ezüst, arany és grafit festéssel kérhető.

Az Apple egy új FineWoven anyagú óraszíjat is bejelentett, amelynek gyártása a bőrnél kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Állítólag a Watch 9 sorozat teljesen karbonsemleges, de ez így elsőre túl hangzatos, hogy simán bekajáljuk.

Az Apple Watch Series 9 indulóára 399 dollár, az előrendelés már megkezdődött, a nyílt értékesítés pedig szeptember 22-én indul.

Apple Watch Ultra 2

Az Apple Watch Ultra 2 ugyanazt az új Apple S9 SiP chipet és Double Tap gesztusvezérlést kapja, mint a normál órák, illetve az új UWB lapkával is felszerelik, a jobb helymeghatározás érdekében. Továbbra is ugyanazt a méretes, 49 mm-es tokot kapjuk, illetve ugyanazt az 1,92 hüvelykes LTPO OLED megjelenítőt, amelyet eddig, annyi különbséggel, hogy a panel ezentúl elérheti a 3000 nites csúcsfényerőt is.

Az akkumulátoros üzemidő az elődjéhez hasonlóan 36 óra, de alacsony fogyasztású üzemmódban ez akár 72 órára is meghosszabbodhat. A Watch Ultra 2 megkapja a Modular Ultra óraszámlapot, amely a kijelző külső szélének kihasználásával még több információt jelenít meg. Az éjszakai üzemmód mostantól képes a környezeti fényérzékelőt használni az automatikus aktiváláshoz.

A készülék szintén watchOS 10 operációs rendszert futtat, illetve ezentúl képes Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozni olyan kerékpáros perifériákhoz, mint amilyenek a teljesítménymérő pedálok.

Az Apple Watch Ultra 2 799 dolláros áron kezd, az előrendelés már él, az értékesítés szeptember 22-én kezdődik. Az okosórát mostantól új színekben is meg lehet vásárolni, azaz kék, indigó és olíva festéssel is kérhetjük, a Trail Loop szíjak narancs/bézs, zöld/szürke, kék/fekete összeállításokban is kaphatók, az Ocean Bandet pedig kék és narancssárga árnyalatokban is kiválaszthatjuk.

Forrás: GSMArena