Hivatalos a Masimo Freedom

Ha emlékeztek, a Masimo az a cég, amely beperelte az Apple-t szabadalmi jogok megsértése miatt. Az orvostechnológiai vállalat új okosórát mutatott be, amely a Masimo Freedom nevet kapta. Amíg az Apple tiltás alatt van és pereskedik, addig a Freedom biztosítja azt a véroxigénszint-mérési funkciót, amelyet az érintett almás okosórákon ki kellett kapcsolni az Egyesült Államokban.

Habár a Masimo név soha nem fog olyan jól csengeni, mint az Apple, azért elég nagy zsiványság éppen most piacra dobni egy okosórát, hangsúlyosan egy olyan funkcióval reklámozva, amely a konkurens készülékén jelen pillanatban ki van kapcsolva, le van tiltva, a világ egyik legnagyobb piacán, vagyis az Egyesült Államokban.

Azzal, hogy a Masimo bejelentette a Freedom okosórát, kilép eredeti üzleti modelljéből és többé nem csupán mint orvostechnológiai, hanem mint fogyasztói kütyüket gyártó vállalat is tevékenykedni fog. Habár a vállalat 2023-ban kiadott egy Massimo W1 elnevezésű készüléket, az a modell inkább az egészségügyre oszpontosított, ám a Freedomnak köszönhetően a cégnek bővülhet a vásárlói köre.

A Massimo Freedom prototípusa az idei CES kiállításon már feltűnt, és nagyon úgy tűnik, hogy igyekeztek azt a lehető legjobban elkülöníteni az Apple Watchtól. A készüléknek kerek kijelzője van, jobboldali navigációs érintősávval, illetve van egy gomb az elemek kiválasztására. A vállalat nyilván azért törekszik a saját különálló identitás megvalósítására, mert az Apple ugyanúgy beperelné őket, ha feltűnő szabadalomsértést követnének el.

A Masimo szerint a Freedomot úgy tervezték, hogy kiemelje a márka egészségmegőrző technológiáinak pontoságát. A gyártó állítja, hogy véroxigénszint monitorozása pontosabb, mint a versenytársaké. Elmondásuk szerint a pontosabb leolvasás érdekében a készülék figyelembe tud venni olyan különböző tényezőket, mint például az alacsony perfúzió, a mozgás, a bőr pigmentációja, vagy a rossz véráramlás.

A Masimo Freedom okosóra egy sor egészségügyi jellemzőt is nyomon tud követni, beleértve a hidratációs indexet, a pulzusszám-változékonyságot, magát a pulzusszámot, a légzésszámot, és azt is érzékeli, ha a felhasználó elesik. Ezek mellett természetesen megkapjuk a szokásos alvásmonitorozás opciót is. Mivel a készülék folyamatosan, másodpercenként képes nyomon követni az életfunkciókat, remek választásnak tűnik a krónikus betegek, illetve az idősek számára.

Az okosóra várhatóan még az idén forgalomba kerül, bár a specifikációi némileg eltérhetnek a prototípustól. Az okosóra az előrejelzések szerint 999 dollárba fog kerülni, bár a Masimo még nem kapta meg az FDA jóváhagyását az egészségügyi funkciók integrálásához. A Masimo Freedom a gyártó weboldalán keresztül foglalható 100 dolláros előleg befizetésével. Nem valószínű, hogy a készülék Európában is megjelenik, ugyanakkor lehetetlennek sem tartjuk a dolgot, kíváncsian várjuk, mi lesz a termék sorsa.

Forrás: GizmoChina