Gyártási nehézségek miatt halasztják a microLED-es Apple Watchot

Korábban mi is írtunk arról, hogy az Apple 2025-ben piacra szeretne dobni új Apple Watch modelleket, amelyeknek OLED helyett már microLED kijelzője lenne. Friss elemzések szerint erre csak később kerülhet sor, leghamarabb 2026-ban. A háttérben a gyártási folyamat technológiai korlátai állnak.

Egy nemrég publikált jelentés szerint az LG az Apple legfőbb beszállítója, illetve valószínűleg az egyetlen, amely az okosórák microLED kijelzőinek előállításáért felel. A dél-koreai vállalat jelenleg is keresi a módját, miként lehetne megvalósítani a panelek gyártását. Itt most nem arról van szó, hogy nem tudják a dolgot megvalósítani, a probléma az, hogy ez egyelőre csak rendkívül drágán, alacsony hozammal lehetséges.

A viselhető eszközökbe szánt microLED képernyők gyártása rendkívül bonyolult, és sok darab egyáltalán nem felel meg az irántuk támasztott minőségi elvárásoknak. A mikroszkopikus méretű fénykibocsátó diódák előállítása teszi igazán nehézzé a gyártási folyamatot. Az LG állítólag már előállt egy megoldással a hibás panelek javítására, de az az eljárás is eléggé költséges, legalábbis jelenleg.

A dél-koreai gyártó most azt játssza, hogy kapcsolódó szabadalmakat vásárol, ezek között 14 amerikai patent is szerepel, amelyeket a tajvani Ultra Display Technology cég védetett le. Állítólag ezek a szabadalmak, illetve a felhasználásukkal előállított chipek sokkal megbízhatóbbak, sokkal pontosabban elhelyezhetőek, ami jótékony hatással van a hozamra.

A korai értesülések szerint az első Apple Watch, amely microLED kijelzővel lesz felszerelve, a csúcsok csúcsát jelentő Ultra modell lesz, de utána a többi kiadás is megkapja majd az új technológiát. Egyébként ez egészen érdekes, mert míg az órák esetében lecserélik az OLED paneleket, addig az iPadek, vagyis jobban mondva a Pro változatok jövőre megkaphatják azt.

Forrás: GSMArena